Staré ekologické zátěže v Pardubickém kraji postupně mizí

Pardubický kraj pokračuje v likvidaci starých ekologických zátěží. Ty jsou pozůstatkem působení celé řady průmyslových podniků v době před rokem 1989. V těchto dnech třeba odborná firma odstraňuje skládku v Dolní Lipce na Kralicku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled do jámy, ve které pneumatiky hořely

Pohled do jámy, ve které pneumatiky hořely | Foto: Michal Trnka

Území bývalé pobočky podniku Tesla Holešovice je znečištěné ropnými produkty a těžkými kovy. Krajský radní za ČSSD Václav Kroutil vysvětlil, proč je skládku odstranit.

„Aby nebyly znečišťovány vody pod zemí, ale má to samozřejmě vliv i na čistotu Tiché Orlice. To území je znečištěno látkami zejména s obsahem rtuti, které se používaly při výrobě zářivek,“ upřesnil Kroutil.

Skládka v Dolní Lipce by měla být zlikvidovaná do roka. Sanaci platí Pardubický kraj s přispěním Evropské unie, celkem bude stát víc než 25 milionů korun.

Odborná firma podle Kroutila k sanaci používá speciální technologii. „Je to injektáž cementové směsi do půdy. Sanace probíhá tak, že se cement zamíchává do kontaminovaných zemin. Tato technologie je na území České republiky použitá poprvé,“ doplnil radní.


Zvětšit mapu

Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme