Staré město v Karviné žije kvůli možnému rozšíření těžby dál v nejistotě

Lidé z karvinského Starého města čekají, co s nimi bude. Zhruba stovka rodin už kvůli chystané těžbě své domy prodala, zbylí starousedlíci se pak rozdělili na dva tábory. Část chce pryč, ale společnost OKD přerušila výkupy, a ostatní pak stále věří, že na místě, kde žijí třeba i přes půl století, budou moci zůstat. I proto zhruba 120 lidí zamířilo do sálu tamní univerzity, kde mohli veřejně připomínkovat klíčovou dokumentaci EIA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí (ilustr. foto)

Těžba uhlí (ilustr. foto) | Foto: František Tichý

Lidé ze Starého města při veřejném projednávání ve velkém řešili hlavně třesoucí se domy a budoucnost.

„Je těžké přestěhovat firmy a lidi, kterým je 80 let a nemají kam jít,“ prohlásil jeden z účastníků diskuse.

Řada starousedlíků si už život jinde představit nedokáže. Například 49letá Jana by ráda šla pryč, i kvůli nejasné situaci s těžbou je ale v pasti. Firma OKD zastavila kvůli krizi výkup nemovitostí a jiného kupce pro svůj dům si žena sama najde jen stěží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úředníci řeší osud karvinského Starého města. Na stole mají desítky připomínek k dokumentaci EIA, která spolurozhodne o rozšíření těžby uhlí

„Otřesy jsou stále, takže domy jsou poškozené a údržba stojí ne zrovna málo peněz. Nevíte, jestli do toho máte investovat, nebo ne, jestli vám to někdo zaplatí, nezaplatí. Žijeme v naprosté nejistotě,“ říká paní Jana.

Že by Staré město opustila, si už představit dokáže. „Nemáme tam skoro nic – obchod, hospodu, za chvíli tam možná přestane jezdit i autobus,“ upozorňuje.

Proměnu Starého města v těžařskou baštu už podpořila karvinská radnice. Souhlas s klíčovým dokumentem EIA odůvodnila potřebou pracovních míst i příslibem OKD, že další těžba nebude mít výraznější dopady na život ve městě. Konečné rozhodnutí ale bude na ministerských úřednících.

„Ministerstvo v tuto chvíli vyhodnotí všechny připomínky, které obdrželo k posudku. Hlavní práce bude na zpracovateli posudku, který navrhne návrh stanoviska. Na základě všech podkladů budeme vydávat k záměru konečné stanovisko EIA,“ naznačuje Evžen Doležal z ministerstva životního prostředí.


Finální rozhodnutí by se podle něj lidé mohli dozvědět za několik měsíců. Pokud vydá resort souhlas, musí OKD jednat i se zasaženými lidmi.

„Projdeme tím, můžeme začít proces povolení hornické činnosti a tam oni budou ze zákona jako účastníci řízení a tam se s nimi budeme muset bavit. Deformační parametry a posouzení nemovitostí jsou detailní dohody a jednání s jednotlivými lidmi. Také záleží na tom, jaká je ekonomická situace a ceny uhlí ve světě a v Evropě,“ dodává Radim Tabášek z OKD.

Jeho společnost sice původní plány podle nejnovější dokumentace EIA omezila, i tak má ale kvůli těžbě uhlí část karvinského Starého města skončit pod vodou a zbytek se proměnit v měsíční krajinu, kterou zná řada řidičů z okolí nedalekých dolů.

Simona Bartošová, Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme