Starostové chtějí, aby vlaky mezi Opavou a Jakartovicemi jezdily i v příštím roce

Vlaky mezi Opavou a Jakartovicemi, známé jako Hvozdnický expres, by mohly jezdit i v příštím roce. Linku, kterou Moravskoslezský kraj zrušil kvůli ztrátovosti, převzal soukromý dopravce a na provoz přispíval kraj i obce v okolí. První výsledky jsou zatím příznivé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boleslavský motoráček

Boleslavský motoráček | Foto: Pavel Petr

Lokálka mezi Opavou a Jakartovicemi přepisovala svou historii už několikrát.

Nejvěrnější cestující se s více než 120 let starou linkou nadobro rozloučili, pak se ale starostové podél trati dohodli s krajem, sehnali peníze a vlaky se na koleje vrátily. I když jen na tři letní měsíce, tři páry spojů denně a v režii soukromého dopravce.

Nakonec to prý dopadlo lépe, než zástupce firmy Jan Šatava čekal. „To, že jsme dosáhli průměrných tržeb zhruba 13 korun na vlakový kilometr, je na takovouto lokálku a na víkendový provoz velmi dobré. Obsazenost vlaků byla někdy taková, že se v motoráčku stálo. Někdy samozřejmě ne, přece jenom je to víkendová doprava, takže když je ošklivě, lidí tolik nejede,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starostové chtějí, aby vlaky mezi Opavou a Jakartovicemi jezdily i v příštím roce

A stejný model by rádi zopakovali i starostové. „Konstatovali jsme, že o tento provoz byl zájem, takže budeme jednat o provozu i v příštím roce. Samozřejmě bude záležet na financování, podpoře kraje a tak dále,“ potvrdil nezávislý starosta Slavkova u Opavy Vladimír Chovanec.

Bez krajských dotací se to pravděpodobně neobejde. Zda se peníze podaří získat i v příštím roce, není zatím jasné. Na druhé straně je možné, že spojů do Jakartovic nakonec ještě přibude. Dopravce by si dokázal představit i delší soupravy.


Zvětšit mapu

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme