Starostové kritizují pokles příjmů z daní. Ministerstvo financí slibuje zlepšení

Obce dostávají od státu méně peněz než loni. V pokladnách jim tak chybí miliony korun. Na pokles daňových příjmů od začátku roku upozorňují starostové měst, ale i menších vesnic. I když ministerstvo financí slibuje zlepšení situace, některé obce už plánují omezení investic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

„Tady mi zrovna naše ekonomka připravila tabulku s daňovými příjmy obce. Třeba v lednu jsme měli daňové příjmy zhruba o více jak 15 procent nižší,“ ukazuje tabulku starosta Bolatic na Opavsku Herbert Pavera z TOP 09.

„V květnu jsme minus 9 procent, což dělá téměř 1,5 milionu, který nám zatím na daních z příjmu chybí. Ekonomika sice roste, ale zatím se to nijak neprojevuje v daňové výtěžnosti,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příjem z daní pro obce je menší než loni. Mnozí starostové z Moravskoslezského kraje to kritizují. Natáčel s nimi Martin Knitl

Mínusy v příjmech počítá také Pavel Paschek, starosta města Hlučína na Opavsku ze sdružení Občané pro Hlučín.

„Výběr je nižší řádově v milionech, oproti loňskému roku přibližně o pět milionů. Věříme ale, že se to zlepší,“ doufá.

Zastavovat kvůli daním opravy chodníků nebo jako třeba v Hlučíně opravu mostu ke hřbitovu nutné určitě nebude, další měsíce budou lepší, slibuje ministerstvo financí.

„Obtížné situaci některých obcí rozumíme, nicméně je to způsobeno různými faktory, které nesouvisí přímo s výběrem daní. Výběr DPH se srovná až v létě tohoto roku, v červenci, v srpnu,“ vysvětluje Radek Ležatka z ministerstva.

Celoroční výběr daní by podle MF neměl být horší než loni. V to samé věří také obecní účtárny, hlavně ty menší, kde je znát sebemenší výpadek.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme