Starostou Brandýsa nad Labem - Staré Boleslavi bude exministr obrany Vlastimil Picek

Pět let byl náčelníkem Generálního štábu a necelý rok dělal ministra obrany – ve vládách Petra Nečase a Jiřího Rusnoka – od včerejška je Vlastimil Picek starostou města Brandýs nad Labem - Stará Boleslav. A to přesto, že jeho hnutí Podpora občanů nevyhrálo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ustavující zastupitelstvo v Brandýse nad Labem

Ustavující zastupitelstvo v Brandýse nad Labem | Foto: A.Rokosová

Mezi zastupiteli, kteří včera v Brandýse skládali slib, tak učinil jako první Zdeněk Adámek, lídr spolku Naše dvojměstí, které místní komunální volby vyhrálo.

Pak následovalo – podle abecedy – dalších dvacet nových zastupitelů. Ti si odhlasovali, že volba nejvyšších představitelů města bude veřejná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volbu nových představitelů Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi sledovala redaktorka ČRo Alena Rokosová

Kandidát na starostu byl jediný – Vlastimil Picek, lídr ve volbách druhého nejúspěšnějšího uskupení, hnutí Podpora občanů. Ruku pro něj nakonec zvedlo 17 lidí, proti nebyl nikdo, čtyři zastupitelé se zdrželi hlasování.

Následovala volba tří místostarostů. Lídr Našeho dvojměstí Zdeněk Adámek svou nominaci odmítl.

„Já jsem byl připraven přijmout funkci starosty. V okamžiku, kdy se spolek rozhodl, že tato funkce bude přepuštěna Podpoře občanů, tak jsem se z osobních důvodů rozhodl, že nebudu kandidovat na funkce statutárních zástupců města,“ řekl Adámek.

Adámek se stal „obětí“ koaličního vyjednávání mezi Naším dvojměstím a Podporou občanů, která chtěla místo starosty pro Picka. Adámek připouští, že on sám s tím, aby se Naše dvojměstí nároku na křeslo starosty vzdalo, nesouhlasil.

Postup koalice ohledně místa starosty se nelíbí ani opozičnímu zastupiteli a bývalému starostovi města Ondřeji Přenosilovi z ODS.

„To je, a myslím si nejenom pro mě, docela velký šok. Takové nepsané pravidlo je, že vítězná strana by měla mít starostu. A představitele téhle vítězné strany bych já osobně rád podpořil na místo starosty,“ řekl.

Zdeněk Adámek je tedy pouze radním. Že podporu napříč stranami má, však ukázalo hlasování, kdy pro něj zvedlo ruku 20 zastupitelů. Zdržel se jen jediný – on sám.

Ustavující zastupitelstvo v Brandýse nad Labem. Vlastimil Picek sklada slib | Foto: Alena Rokosová

Nový starosta Vlastimil Picek nechtěl interní jednání s koaličními partnery moc komentovat.

„Domluvili jsme se na této skladbě. To velmi odráží priority, které jsou v našich volebních programech a v naší koaliční smlouvě. A vzhledem k tomu, že mám určité zkušenosti s prací ve státní správě, tak i moji kolegové navrhli, abych tuto pozici přijal,“ řekl Picek.

Podle něj nebyla vyjednávání o postu starosty ze strany jeho hnutí nijak ultimativní. „Prostě jsme se normálně zcela lidsky domluvili,“ poznamenal Picek.

V sedmičlenné radě města jsou tedy čtyři zástupci Našeho dvojměstí a tři zástupci Podpory občanů.

A.Rokosová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme