Startuje Budějovický majáles. Od ostatních ho odlišuje organizování studenty

V Českých Budějovicích dnes začíná majáles. Tamní festival je v Česku výjimečný. Na rozdíl od ostatních majálesů si ho totiž organizují sami středoškolští studenti. Loňský ročník akce ocenili profesionálové z celého světa označením Počin roku 2014. Šestidenním festivalem ožije od rána do večera celé město.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průvod Budějovického majálesu v roce 2014

Průvod Budějovického majálesu v roce 2014 | Foto: Budějovický majáles

Budějovický majáles tvoří pouliční divadla, desítky koncertů, promítání nebo výstav.

Jedním z organizátorů je Monika Macháčková, která se v týmu připravujícím festival začala na svou nynější roli vyučovat už v prvním ročníku střední školy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na podrobnosti ohledně přípravy Budějovického majálesu se ptala jeho organizátorek Mária Pfeiferová

„Budějovický majáles je unikátní tím, že starší generace předává zkušenosti té mladší. Postupem času mu předává třeba i funkci. V tom je kouzlo majálesu – studenti si to všechno osahají, zkušenosti nabývají praxí,“ popsala.

Nevadí jí údajně ani spousta času, který nad přípravami musí strávit.

„Je to taková srdeční záležitost, že člověk má tendenci ho upřednostnit nad vším ostatním. Dá se říct, že deset měsíců v roce o tom nepřetržitě přemýšlíme,“ dodala se smíchem.

Podle její kolegyně Marcely Macháčkové jsou dobré i reakce muzikantů, které na festival zvou. „Občas je to překvapí a někdy jsou i překvapeni mile, čeho všeho jsme ve výsledku schopni.“

Mária Pfeiferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme