Stát nabídne budovu Kliniky ministerstvům. Až poté bude jednat s Prahou

Budovu sociálního centra Klinika v pražské Jeseniově ulici nabídne stát ministerstvům a dalším úřadům. Pokud ty neprojeví zájem, bude dál jednat s Prahou, která by chtěla Kliniku rekonstruovat a nabídnout neziskovkám. Po jednání se státem to potvrdil pražský radní Karel Grabein Procházka z hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stát sám uzavřel s obyvateli Kliniky smlouvu o pronájmu

Stát sám uzavřel s obyvateli Kliniky smlouvu o pronájmu | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Podle Procházky je oprava budovy nutná. „Jak nám to bylo popsáno, i z hlediska právní roviny, není v současné době jiná možnost, protože tam skutečně hrozí, že budou ohroženy lidské životy,“ popsal.

Podle mluvčího Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radka Ležatky bude další využití budovy jasné příští týden.

„Vůbec nelze říct, kdo je favoritem, protože zatím nevíme, zda bude nemovitost pro stát nepotřebná. To budeme vědět až příští týden po zasedání Vládní dislokační komise,“ popsal Ležatka.

Opuštěnou budovu někdejší polikliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově obsadili aktivisté bez povolení v prosinci 2014. O dva měsíce později budovu získali od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových k bezplatné výpůjčce.

Po opravě v budově aktivisté provozovali sociální centrum a pořádali přednášky či sbírky pro uprchlíky. Začátkem března Klinice vypršela smlouva, kterou majetkový úřad neprodloužil, aktivisté v ní však zůstávali dál nelegálně.

Minulý týden v pátek vyklidila Kliniku policie kvůli anonymu, který tam nahlásil bombu, nic ale nenašla. Kliniku pak předala majiteli, aktivisté se však po policejním zásahu do budovy opět vrátili. Toto úterý se opakoval totožný scénář.

ČRo, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme