Stát vydal řádu část pozemků v Březiněvsi, radnice na nich chtěla stavět

Stát vydal v rámci majetkového vyrovnání s církvemi řádu maltézských rytířů část pozemků v Praze-Březiněvsi. Jsou mezi nimi i plochy, na kterých má městská část majetek a plánuje tam i dál stavět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erb řádu Maltézských rytířů na fasádě kostela San Giovannino dei Cavalieri ve Florencii

Erb řádu Maltézských rytířů na fasádě kostela San Giovannino dei Cavalieri ve Florencii | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, Sailko

Starostovi Jiřímu Haramulovi z hnutí ANO se rozhodnutí o vydání pozemků nelíbí. Podle něj je totiž vydání neoprávněné.

„To, že v našem případě se jednalo o majetek konventu kněžích řádu maltézských rytířů a najednou se vydává jakémusi suverénnímu řádu maltézských rytířů, zaregistrovanému v roce 1994, je minimálně s podivem, protože tam nikde nebyla prokázaná právní kontinuita,“ řekl starosta.

Dodal, že rozhodnutí Státního pozemkového úřadu bude mít obrovský vliv na rozvoj městské části. Na vydaných pozemcích totiž radnice plánovala postavit školu a školku. S řádem chce jednat o jejich odprodeji.

Řád maltézských rytířů zatím restituci nekomentuje.

Další pozemky v Březiněvsi pozemkový úřad vydat řádu odmítl. Jde například o ty, po nichž by v budoucnu měl vést Pražský okruh. O nárok na některé pozemky se řád soudí.

ČRo, Zdeněk Vesecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme