Státní zástupce zastavil stíhání ženy, která ubodala studenta ve Žďáru

Státní zástupce Jiří Morava zastavil trestní stíhání 26leté ženy z Ostravska, která loni na střední škole ve Žďáru nad Sázavou ubodala studenta a zranila dvě dívky a policistu. Podle posudků byla v době spáchání činu nepříčetná, kvůli duševní nemoci se už dříve léčila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní zástupce zastavil trestní stíhání ženy, která loni ve střední škole ve Žďáru nad Sázavou ubodala studenta a zranila dvě dívky a policistu (archivní foto z 15. října)

Státní zástupce zastavil trestní stíhání ženy, která loni ve střední škole ve Žďáru nad Sázavou ubodala studenta a zranila dvě dívky a policistu (archivní foto z 15. října) | Zdroj: ČTK

Morava také podal ke Krajskému soudu v Brně návrh na uložení ochranné zabezpečovací detence.

Usnesení o zastavení stíhání dosud nenabylo právní moci. Zrušit jej ještě může Nejvyšší státní zastupitelství.

Rodině zabitého studenta se zastavení stíhání nelíbí. „Podle nás to byl naplánovaný a promyšlený trestný čin a o nějaké nepříčetnosti se nedá mluvit. Proč ji takhle nezkoumali předtím? Na základě lékařského vyjádření ji pustili na svobodu, nikdo o ní půl roku nevěděl, nebyla pod dohledem a teď najednou z ní uděláme chudáka?“ řekl dnes ČTK otec zavražděného studenta Kamil Vejvoda.

Šestadvacetiletá žena ve žďárské střední škole loni 14. října pobodala několik studentů i zasahujícího policistu. Jeden student zemřel, dvě dívky byly zraněny, další utrpěla psychický šok. Útočnici policisté zneškodnili elektrickým paralyzérem.

Policie už začátkem března oznámila, že podle znaleckých posudků nebyla žena obviněná z vraždy studenta a braní rukojmích v době spáchání činu příčetná. Byla proto přeložena z běžného oddělení vazební věznice v Brně do zdravotnického zařízení.

Žena byla loni v únoru propuštěna z ústavní péče, kde pobývala z nařízení soudu, protože už v roce 2012 zaútočila na žáky v Havířově. V případě soudního projednávání by jí hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Případ končí, tvrdí obhájkyně ženy

Podle dnešního Deníku útočnici zastupuje obhájkyně Martina Černochová. A ta tvrdí, že vyšetřování případu je definitivně u konce.

„Mohla bych proti návrhu na umístění do detenčního ústavu podat stížnost, ale v tomto případě to neudělám. Myslím, že tím zájmy mé klientky, která nemá náhled na svou nemoc, hájím mnohem lépe, protože jde o člověka, který je vážně nemocný a musí se léčit,“ řekla Deníku Černochová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O útoku ve Žďáru nad Sázavou mluvila psychiatrička a soudní znalkyně Alena Gayová

Jinak to ale vidí psychiatrička a soudní znalkyně Alena Gayová, která se v minulosti zabývala kauzami Anička nebo vlčí děti.

„Mám za to, že v té době netrpěla tak závažnou nemocí, jak dneska píšou, že dle znaleckých posudků trpí paranoidní schizofrenií, což je nemoc která opravdu člověka činí nepříčetným,“ míní Gayová.

„Člověk s paranoidní schizofrenií není schopen ani rozumově posoudit, o co jde. Není schopen rozpoznat nebezpečnost svého jednání a ani toto jednání ovládat. Jedná pod vlivem bludu,“ vysvětluje psychiatrička.

Student bude mít pamětní desku

Podle ředitele žďárské střední školy Zdeňka Musila bude zavražděnému Petru Vejvodovi 20. května před budovou školy odhalena pamětní deska.

„Odhalení desky bude součástí takzvaného Dne Petra, který vedle sportovních soutěží přinese i ukázky sebeobrany,“ řekl už dříve Musil.

Před školou ve Žďáru nad Sázavou hoří svíčky, lidé vzpomínají na zabitého studenta | Foto: Hana Mikulincová

Tragická událost ve žďárské škole otevřela před časem otázku zabezpečení škol před vstupem nepovolaných.

Podle závěrů České školní inspekce je většina škol chráněna dobře. Zabezpečení žďárské školy označili inspektoři za nadstandardní, škola přesto zavedla další opatření.

Vznikla také veřejná debata o ústavní a ambulantní léčbě psychicky nemocných lidí. Podle tehdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové Okresní soud v Opavě, který obviněnou ženu loni propustil z ústavního do ambulantního léčení, důsledně nerespektoval trestní řád.

Vůbec se prý nezabýval zásadní otázkou, zda neznamená pobyt ženy na svobodě nebezpečí. Podle Ústavního soudu ale opavský soud nechyboval, postupoval při rozhodování standardně.

ČTK, ČRo, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme