Sto sypačů, 23 tisíc tun soli. Silničáři na Královéhradecku mohou vyrazit

Silničářům začne 1. listopadu sezona zimní údržby. Od zítřka tak musí být v pohotovosti a v případě potřeby vyjet na zasněžené silnice. Meteorologové zatím žádné sněhové přeháňky nepředpovídají, silničáři v Královéhradeckém kraji přesto situaci nepodceňují a jsou připraveni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silničáři, pluhy, technika

Silničáři, pluhy, technika | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

„Máme dostatek zásob jak chemického materiálu, tak inertního materiálu. I technika je připravená na to, abychom mohli zmírňovat následky zimního období,“ potvrzuj ředitel Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs.

Sklady soli po celém kraji jsou teď naplněné k prasknutí. „Soli máme v současné době 23 tisíc tun a inertního materiálu 20 tisíc tun,“ vypočítává ředitel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak jsou na zimu připravení silničáři na Královéhradecku, zjišťoval Ondřej Vaňura

Připraveno je po celém Královéhradeckém kraji přes 100 sypačů a dalších traktorů a radlic. „Pro větší zásah máme nasmlouvány i traktorové radlice s různými subjekty, především zemědělskými podniky, aby v případě potřeby mohla být tato technika také použita,“ dodává Jiří Brandejs.

Tradičně nejvíce problémů bývá v zimě na silnicích v horských oblastech. Průměrná roční údržba silnic stojí v Královéhradeckém kraji kolem 180 milionů korun. Loňská zima byla přitom rekordně levná - údržba vyšla na 70 milionů.

„Zbylo nám poměrně dost materiálu, takže jsme dokupovali řádově pět tisíc tun soli a podobné množství inertního materiálu. Ale finanční prostředky, které jsme měli na údržbu komunikací jako celku, jsme využili v letním období, kdy jsme udělali daleko více prací,“ upřesňuje Jiří Brandejs ze Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Soli zbylo dost z minulé zimy

Podobná je situace také přímo v krajském městě. I královéhradecké technické služby použijí zbylou sůl z loňska.

„V letošním roce v podstatě nedošlo ke koupi posypové soli. Sůl má v sobě protispékací přísady, které kvalitu neovlivní, takže ji můžeme použít v následujícím zimním období. Na zimní údržbu je pro tento rok připraveno 1750 tun soli, dále je v zásobě více jak 500 tun inertního materiálu na posyp chodníků,“ říká Tomáš Pospíšil z Technických služeb Hradec Králové.

Zimní údržba ve městě stojí každoročně v průměru 13 milionů korun.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme