Středočeský kraj se chce zaručit za obec Doubravčice, která dluží 39 milionů

První zadlužená obec, která požádala, aby se za ní zaručil Středočeský kraj, jsou Doubravčice na Kolínsku. Za poslední čtyři roky investovaly do místní infrastruktury 110 milionů korun. Obci zbývá splatit 39 milionů korun. Nemá ale majetek, kterým by bance ručila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

O takzvaný infrastrukturní majetek, kam patří třeba kanalizace nebo osvětlení, banky nemají zájem. Vedení obce proto požádalo o pomoc kraj. Krajská rada záměr schválila a v pondělí o této věci dlouho diskutovali krajští zastupitelé.

Někteří s podporou váhali. Kvůli obavám, aby se tím nestrhla lavina podobných žádostí. Nakonec zastupitelé záměr poskytnout Doubravčicím záruku schválili.

Krajská rada by ale měla s obcí vyjednat, jak bude minimalizovat rizika, která by z toho pro kraj vyplývala. Zastupitelé totiž vyslovili obavy, aby kraj nemusel za obec miliony platit. Na postupu se překvapivě shodli jednoznačně, přestože šlo o usnesení z řad opozice.

Obec nemá problém se splácením

Doubravčice požádaly o pomoc zhruba před rokem a půl ministerstvo financí, to ale prý pomoct nemohlo. Teď se vedení obce obrátilo na kraj.

Obec nemá problém se splácením závazků, před třemi lety byl dluh 51 milionů korun a teď je o 12 milionů nižší. Navíc teď zvažuje, že prodá obecní les, aby měla další peníze. Takže dál splácí dodavatelské úvěry a půjčky. Záruka kraje by ale umořování dluhu urychlila, protože obec by si mohla u bank vyjednat lepší podmínky.

Obec, ve které před čtyřmi lety žilo asi 200 lidí a dnes jich tam žije 600, potřebovala kanalizaci a vodovod. Také musela vybudovat školku, a to pro 25 dětí, protože do Doubravčic se nastěhovaly hlavně mladé rodiny.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme