Střelec v Uherském Brodě podle lékaře zabíjel bez platného zbrojního průkazu

Lékař útočníka z Uherského Brodu tvrdí, že střílel bez platného zbrojního průkazu. Informovala o tom Česká televize. Tragédii lékař už ale dál podle Českého rozhlasu komentovat odmítá. Policisté namítají, že průkaz platil do konce dubna 2015.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé přinášejí na místo tragédie v Uherském Brodu svíčky a květiny

Lidé přinášejí na místo tragédie v Uherském Brodu svíčky a květiny | Zdroj: ČTK

„Já jsem to zprostředkoval. Onemocnění, pokud bylo, je tak skryté a záludné. Je to nesmírně složitý problém,“ hájil se praktický lékař Roman Kouša ve vysílání České televize, že si během zdravotní prohlídky na 63letém muži nevšiml ničeho zvláštního.

Později údajně žádal, stejně jako policie, přezkoumání posudku. Podle ředitele zlínské krajské policie byla útočníkovi výzva doručená jen čtyři dny před úterní tragédií.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyšetření zdravotní způsobilosti žadatele o zbrojní průkaz mluví předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák

O prodloužení zbrojního průkazu muž žádal letos v lednu. Před tím ale varovali lékaře podle starosty města Patrika Kunčara (KDU-ČSL) střelcovi příbuzní.

„Já jsem se před 9. hodinou pokusil praktického lékaře v Uherském Brodě kontaktovat. On ale odmítl cokoli komentovat s tím, že do médií už hovořit nechce, prý se v nich objevují polopravdy a lži," říká reportér Pavel Sedláček.

„Nezlobte se na nás, nepodáváme žádné informace. Existuje něco jako lékařské tajemství, byl tu už i váš kolega a taky jsme mu to říkali. Omluvte nás, ale opravdu to nejde,“ potvrdila Českému rozhlasu zdravotní sestra z ordinace lékaře Romana Kouši.

O ukrytém muži mluvil starosta ještě před sebevraždou střelce, tvrdí policie

Číst článek

Podle policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka byl jeho zbrojní průkaz platný až do dubna 2015:

„Jmenovaný na základě zákonem stanovených podmínek byl legálním držitelem zbraně. Úkony, které vůči němu byly zahájeny na základě podnětu policie ČR, jsou úkony podle správního řádu. Dokud se neprokáže opak, nelze mu zbraň jiným než zákonným způsobem a toto oprávnění odebrat. Až do momentu, který nastal v úterý, jmenovaný žádný záznam a škraloup neměl."

Základní údaje o zbraních, které použil útočník v Uherském Brodě. | Foto: ČTK

Muž byl držitelem zbrojního průkazu od roku 2000. Podle Tkadlečka si letos 19. ledna podal žádost o jeho prodloužení. Doložil ji lékařským posudkem, podle něhož byl zdravotně způsobilý s jediným omezením - brýlemi. Jelikož byl muž do té doby bezúhonný, bylo rozhodnuto o prodloužení průkazu, který si ale už nepřevzal.

Restaurace Družba v Uherském Brodě prý zůstane zavřená. Rozhodl provozovatel

Číst článek

Na začátku února se však situace změnila. "Na základě podnětu policejního oddělení Uherský Brod bylo kontaktováno naše specializované pracoviště. Získali jsme poznatky, na základě kterých jsme z naší iniciativy začali komunikovat s psychiatrem a ošetřujícím lékařem. Jmenovaný byl poté příslušnými lékaři vyzván, aby se dostavil na opětovné lékařské vyšetření," uvedl Tkadleček.

"Příslušné podklady od lékařů jsme obdrželi 17. února a 18. února jsme jmenovanému zaslali dopis, který byl doručen 20. února, aby se znovu dostavil k lékařské prohlídce a dodal nový posudek. Toto už se nikdy nestane," dodal.

Pokud lékař ví, že je člověk majitelem zbrojního průkazu a přitom se chová zvláštně – jeví stavy psychické lability nebo agresivity – může okamžitě provést takzvanou mimořádnou prohlídku.

„Když zjistí, že se jedná o stav, který zjevně vylučuje držení střelné zbraně, může vystavit negativní posudek,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.

Pokud se pacient nedostaví, lékař ho vyzve doporučeným dopisem s termínem mimořádné prohlídky. „Pokud se nedostaví, lékař tuto skutečnost oznámí policii. Ta to potom řeší po své linii,“ dodává Šmatlák.

Pokud si držitel zbrojního průkazu žádost o prodloužení nepodá, dopouští se přestupku a hrozí mu pokuta. Do 10 dnů od propadnutí musí odevzdat jak zbrojní průkaz, tak zbraně. Když tak neudělá, odbor ho podle policejního ředitele služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Zdeňka Bambase vyzve:

„V první fázi je vyzván doporučeným dopisem, aby odevzdal to, co má. Kdyby na to nereagoval, tak by si policie pro zbraně přišla.“

Policie odebírá zbraně i na základě různých podnětů. Nejčastěji, když držitel nesplňuje podmínku bezúhonnosti - tedy když je odsouzen za jakýkoli trestný čin.

Policie v restauraci Družba našla revolver Alfa vzor 820 a samonabíjecí pistoli CZ 75B. Zbraně patřily útočníkovi, obě měl legálně. Muž poté, co zastřelil sedm mužů a jednu ženu, namířil zbraň také proti sobě.

Helena Šulcová, Pavel Sedláček, Michaela Vydrová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme