Strom republiky rozsvítila na Pražském hradě manželka prezidenta

Na Pražském hradě se rozzářil vánoční strom, takzvaný Strom republiky. Slavnostní rozsvícení si podle tradice vzala na starost manželka českého prezidenta, už podruhé to tedy byla Ivana Zemanová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vánoční ozdoba

vánoční ozdoba | Foto: stock exchange

Advent dnes slavnostně začíná také v areálu Pražského hradu. Strom republiky se dnes na Jiřském náměstí rozsvítil za zvonění zvonečku první dámy Ivany Zemanové a famfáry hradní stráže.

„Oproti stromu, který včera rozsvítili na Staroměstském náměstí, je ten hradní mnohem skromnější. Odhadem je to asi 8metrový košatý smrk, který zdobí jen pár zlatých a červených koulí,“ popisuje z místa redaktorka Veronika Neprašová.

Tradice vznikla za první republiky a je spojená dobročinností. S myšlenkou takzvaných stromů republiky přišel spisovatel Rudolf Těnohlídek. Inspiroval se v Dánsku, kde podobné akce už fungovaly.

Těsnohlídek odtud převzal myšlenku vánočního stromu, který je umístěný na veřejném prostranství, a vybírají se u něj peníze pro chudé a potřebné.

První Strom republiky postavili na brněnském náměstí Svobody v roce 1924. Protože Těsnohlídek o několik let dříve našel v lese opuštěné děvčátko, vybíraly se v prvním ročníku u Stromu republiky peníze na stavbu dětského domova.

Od devadesátých let dostává výtěžek z kasičky umístěné vedle stromu organizace SOS dětské vesničky, která dlouhodobě pomáhá ohroženým dětem. Stejně tak tomu bude i letos. Na finanční příspěvky dává pozor voják hradní stráže.

Vánoční charitativní sbírka potrvá na Jiřském náměstí do 6. ledna. Do jiné sbírky na pomoc dětem mohou zájemci přispět i na Staroměstském náměstí.

Veronika Neprašová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme