Stropnický: Budova Kliniky nemá kolaudaci, potvrdil žižkovský stavební úřad

Sídlo Autonomního sociálního centra Klinika nebylo podle pražského zastupitele Matěje Stropnického (SZ) nikdy zkolaudováno. Potvrdil to podle něj Odbor výstavby Úřadu městské části Praha 3. Kolaudací budovy jako zdravotnického zařízení přitom argumentovaly úřady pro to, aby aktivisté museli objekt vyklidit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matěj Stropnický

Matěj Stropnický | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Od žižkovského stavebního úřadu jsem obdržel potvrzení o tom, že kolaudační rozhodnutí pro objekt Kliniky neexistuje. Zkolaudovaná je tam jen přípojka plynu,“ napsal na sociální síti Facebook pražský zastupitel Matěj Stropnický.

Dodal také, že v katastru je objekt vyhrazen pro „veřejně prospěšné využití“.

Pražská sociální demokracie včera navrhla, aby se aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika přesunuli ze Žižkova na Prahu 4. V Michli je prý k dispozici budova bývalých jeslí.

„Pozoruhodný je včerejší návrh ČSSD nabídnout iniciativě Klinika bývalé jesle v Michli, zkolaudované nejspíš jako školské zařízení. Tato budova je zamořena odkrytými a vysoce karcinogenními azbestovými izolacemi,“ upozornil Stropnický.

Aktivisté dnes oznámili, že v Klinice zůstanou, o budovu bývalých jeslí prý nemají zájem. Podle člena Kliniky Jakuba Orta není důvod k vystěhování. Aktivisté podle majetkového úřadu, který budovu spravuje, zůstávají v objektu nelegálně.

„Z dokumentace uložené v archivu zdejšího stavebního úřadu vyplývá, že stavba předmětného objektu byla povolena a následně schválena k užívání jako plicní zdravotnické zařízení. Užívání uvedené budovy k jinému účelu než jako zdravotnické zařízení je tedy z hlediska stavebního zákona a jeho prováděcích předpisů užívání nelegální, které je sankčně postižitelné,“ potvrdil mluvčí majetkového úřadu Radek Ležatka.

Autonomní sociální centrum Klinika sídlilo v budově v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Aktivisté si ji pronajali od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na dobu určitou, konkrétně na rok. Lhůta vypršela 2. března.

Majetkový úřad už dříve oznámil, že smlouvu nemůže prodloužit, protože s tím nesouhlasí stavební úřad Prahy 3. Objekt je podle stavebního úřadu zkolaudovaný jako plicní zdravotnické zařízení, a proto ho není možné využívat jako sociální centrum.

Stavební úřad na to upozornil poté, co si na Kliniku stěžovala na radnici Prahy 3 asi šedesátka občanů. Vadil jim především hluk ze sociálního centra.

Klinika má ale na druhé straně řadu příznivců. Podporuje ji například třicítka českých spisovatelů, kteří podepsali manifest Spisovatelé pro Kliniku. Patří mezi ně třeba Tereza Brdečková, Jiří Dědeček nebo Jáchym Topol. Za zachování Kliniky se už dříve přimluvil Jiří Dienstbier z ČSSD.

Kauza centrum Klinika | Foto: Český rozhlas

Anna Jadrná, Filip Titlbach, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme