Studenti grafické školy vyráběli falešné bankovky. Procházelo jim to přes půl roku

Pardubičtí kriminalisté chytili autory padělaných bankovek, které se mezi lidmi objevovaly více než půl roku. Jsou jimi dva osmnáctiletí studenti grafické školy. Zatím není jasné, kolik bankovek se jim podařilo dostat do oběhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padělky, padělané peníze (ilustrační foto)

Padělky, padělané peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Padělky bankovek nebyly příliš povedené. Experti z České národní banky je ohodnotili čtyřkou, přičemž pětka je nejhorší. Přesto trvalo několik měsíců, než je někdo odhalil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se padělají bankovky? A na co si dát při placení pozor?

Studenti falešnými penězi platili hlavně večer v barech a večerkách v Pardubicích a spoléhali na to, že při špatném osvětlení nikdo nic nepozná. Kriminalisté na ně nakonec přišli díky pozornému barmanovi.

Tomu padělatelé platili falešnou pětistovkou až k ránu, kdy v provozovně téměř nikdo nebyl. Barman tak měl čas si bankovku prohlédnout a zjistil, že na ní úplně chybí ochranné prvky. Zavolal proto policii. Po kontrole tržby navíc našel další tři bankovky z předchozího dne a v sousedním baru byla v kase další.

Padělky schovávali ve školních sešitech

Kriminalisté pak při domovní prohlídce nalezli u jednoho ze zadržených mladíků další kopie peněz. Měl je založené ve školních sešitech a učebnicích a jednu dokonce v deskách s vysvědčením.

K výrobě padělků studenti použili úplně obyčejnou inkoustovou tiskárnu, ochranné prvky vůbec neřešili. Podle vyšetřovatele Petra Konvaliny byl pro ně největší problém správně trefit rub a líc bankovky. Pak je jen trochu pomačkali, aby vypadaly použité.

V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody v délce 3 až 8 let. Podle vyšetřovatelů ale není vyloučené, že vzhledem k mládí pachatelů, kteří ještě studují střední školy, vyváznou s podmínkou.

Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme