Svoboda označil obžalobu v kauze opencard za účelovou. Hudeček k soudu nedorazil

Je to obžaloba účelová, okomentoval poslanec za ODS a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda začátek líčení v další části kauzy opencard. Svoboda a další někdejší představitelé města podle žalobců v dubnu 2012 zvýhodnili firmu Haguess, když souhlasili s uzavřením dvou nových smluv. Údajně tím městu způsobili škodu ve výši 25 milionů. K Městskému soudu v Praze dnes přišlo 13 z 15 obžalovaných.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahájení procesu s pražskými radními v kauze Opencard. Mezi obviněnými jsou i exprimátoři Bohuslav Svoboda (na snímku vpravo) a Tomáš Hudeček

Zahájení procesu s pražskými radními v kauze Opencard. Mezi obviněnými jsou i exprimátoři Bohuslav Svoboda (na snímku vpravo) a Tomáš Hudeček | Zdroj: ČTK

Podle státní zástupkyně Dagmar Máchové se obžalovaní dopustili dvou trestných činů – porušili prý povinnost při správě cizího majetku a také předpisy o pravidlech hospodářské soutěže. Za to jim hrozí až devět let vězení.

Podle ní radní odsouhlasili nové smlouvy s firmou Haguess, přestože věděli, že nabídnutá cena výrazně přesáhla hodnotu veřejné zakázky, a pochybili i úředníci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud v kauze opencard přiblížila redaktorka V. Hlaváčová, komentář přidala advokátka a někdejší náměstkyně ministryně spravedlnosti H. Marvanová

„Nesprávně stanovili hodnotu veřejné zakázky, neboť nepostupovali na základě údajů a informací o zakázkách stejného či podobného předmětu plnění nebo na základě informací získaných průzkumem trhu nebo jiným vhodným způsobem,“ řekla Máchová.

Exprimátor Svoboda nesouhlasí. „Je to obžaloba účelová, obžaloba, která má za cíl zlikvidovat někoho, kdo se pokusil vnést do systému v Praze nějaký řád, kdo si troufl vztáhnout ruku na dopravní podnik,“ řekl Svoboda novinářům.

Obvinění je podle něj nesmyslné a Svoboda věří, že se to u soudu prokáže. Zkritizoval také postup státního zastupitelství.

„Opírat žalobu o analýzu, kterou vypracoval jako semestrální práci posluchač prvního ročníku právnické fakulty, nezlobte se na mě, to je žaloba?“ namítl Svoboda. Státní zástupkyně na jeho slova nereagovala.

„Za nás se platilo úplně nejmíň“

V podobném duchu jako Svoboda se vyjádřila i další obžalovaná, bývalá radní Eva Vorlíčková. Vyčíslení údajné škody označila za absurdní.

„To jsou čísla, která opravdu nechápu, jak vznikla. Za nás se vlastně platilo úplně nejmíň ze všeho za jednu kartu a v podstatě za celý ten provoz, my jsme to paradoxně opravdu zlevnili,“ poznamenala.

Obžalobě čelí celkem pět bývalých zaměstnanců magistrátu a deset někdejších radních. Dva z nich dnes k soudu nepřišli.

Omluvila se bývalá radní pro školství Helena Chudomelová (TOP 09) a někdejší primátor a dnešní zastupitel Tomáš Hudeček (dříve TOP 09).

Po čtení obžaloby má dnes soud na programu výpovědi jednotlivých obžalovaných. Hlavní líčení je naplánované zatím do listopadu.

Marvanová: Případ je nestandardní

Podobně jako obžalovaní má k procesu výhrady i advokátka a bývalá náměstkyně ministerstva spravedlnosti Hana Marvanová. Podle ní by totiž mělo být předmětem zkoumání především zahájení kauzy opencard. Reprezentanti města, kteří problém přebrali, podle ní mohli už jen „hasit“, co vzniklo za jejich předchůdců.

„Já se domnívám, že ten případ je mimořádně nestandardní a státní zástupce nevyšetřuje podstatu,“ poznamenala Marvanová v rozhovoru pro Český rozhlas.

Ta už se v minulosti s Nadačním fondem proti korupci obrátila na Vrchní státní zastupitelství (VSZ) s podnětem, aby prozkoumalo postup žalobců z pražského městského soudu.

I když tehdy VSZ žádné pochybení neshledalo, podle Marvanové by se věcí – i vzhledem k dalšímu vývoji – mělo v rámci svých dohledových pravomocí zabývat dál.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme