SŽDC zrušila zakázku na opravu tratě do Hostivaře, vypíše novou

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nečekaně zrušila miliardovou zakázku na modernizaci tratě mezi pražským hlavním nádražím a Hostivaří. Do písemného rozhodnutí SŽDC napsala, že nemohla dostatečně posoudit kvalifikační předpoklady všech firem, které o zakázku stály a přihlásily se do soutěže. Správa vypíše v nejbližších měsících novou soutěž, oprava začne na jaře 2017.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | Foto: Milan Kopecký

Výběrová komise přitom v červnu za vítěze doporučila firmu Chládek a Tintěra s cenou 3,4 miliardy korun. Litoměřická firma nabídla nižší cenu než ostatní stavební firmy. Podle Ptačinského ale SŽDC jako zadavatel nebyla schopna zcela jednoznačně nabídky vyhodnotit.

"Při posuzování kvalifikace uchazečů totiž zadavatel zjistil, že obecný způsob, jakým je stanoven technický požadavek na předložení seznamu významných stavebních prací, neumožňuje učinit závěr splnění tohoto kvalifikačního předpokladu uchazeči," uvedl Ptačinský.

Nová soutěž bude přísnější

Podle obchodního ředitele společnosti Chládek a Tintěra Pavla Stoulila by firma ale zakázku zvládla. "Zřejmě některé větší nadnárodní firmy neunesly to, že jsme je porazili. Důvodům zrušení nerozumíme. Jsou mlhavé a účelové," dodal Stoulil.

SŽDC podle Ptačinského rozhodnutím nerozporuje nabídnuté ceny ani připravenost jednotlivých uchazečů či jejich dodavatelské vztahy. V nejbližších měsících proto společnost vypíše novou soutěž, která bude mít jednoznačná přísnější pravidla.

Ťok pošle kontrolu

Zrušení soutěže se nelíbí ministru dopravy Danu Ťokovi (ANO). "Nechám si od vedení SŽDC vysvětlit, proč k tomuto kroku přistoupili. Pošlu na SŽDC kontrolu, aby prověřila, jestli byly všechny kroky a průběh vyhodnocení v pořádku," řekl.

Podle SŽDC se ale zrušením soutěže neohrozí žádné investice ani evropské finance. Možnost zrušení si navíc zadavatel vyhradil v zadávací dokumentaci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme