Také Havířovu došla trpělivost se zloději kovů. Chce je zastavit vyhláškou

Města v moravskoslezském regionu stupňují boj proti sběračům kovového šrotu. V Bohumíně nebo v Karviné už schválili vyhlášku, která má zloděje zastavit. Pokud tak v budoucnu naloží vozík třeba po okraj železem, ve sběrnách už za něj nic nedostanou. Stejnou vyhlášku teď přijal i Havířov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie na Mostecku častěji kontroluje sběrny kvůli přibývajícím krádežím barevných kovů

Policie na Mostecku častěji kontroluje sběrny kvůli přibývajícím krádežím barevných kovů | Foto: Jan Beneš

„Beru plechy a potom si vezmeme trochu dřeva, nevadí? Dřevo na spálení a plechy do sběrny. Než aby je sebral někdo jiný, tak je radši vezmu já,“ říká pan Jaroslav, který si po chvíli staré plechy odváží. Dušuje se, že dopravní značky, kolejnice ani dekly kanálů v jeho vozíku nekončí.

U nedaleké sběrny se ale střídají sběrači šrotu, kteří podobné kusy železa kolikrát ani neuvezou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Havířov chce podobně jako nedaleká Karviná nebo Bohumín zastavit zloděje železa. Vyhláškou omezí výkup šrotu ve sběrnách

„Oni to zkoušejí. Přijedou sem, když jim to nevezmu, jedou někam jinam. Jestli jim to někde vezmou, to už nevím. Ale zažil jsem, že na vozíku vezli i 500 kilo,“ říká zaměstnanec jedné z havířovských sběren. Sběrači podle něj nejčastěji zkouší udat kanály.

„Oni jsou schopní je rozbít na kousku, abyste to nepoznal, a zamíchat do železa. Takže vlastně musíte kontrolovat celý obsah toho vozíku,“ dodává.

Nová vyhláška provoz sběren omezí. Od obyvatel už nebudou moct kovový šrot vykupovat.

„Chceme všechna města tady v této lokalitě postupovat stejně. Tato shoda byla u všech komunálních služeb, ať je to Havířov, Bohumín, Karviná. Prostě jdeme stejným směrem, chceme zamezit těm krádežím a někdy i nešťastným incidentům, které tady byly,“ vysvětluje náměstek primátora Pavol Jantoš (ČSSD).

Radnice přitom počítá s tím, že někteří provozovatelé sběren se vyhlášku pokusí napadnout.

„Může se stát, že soud rozhodne, že to není platné, ale my chceme vyvolat diskusi. Prostě vláda musí připravit nějaký zákon, abychom toto omezili. Přece se nemůžeme jenom, mít ruce v klíně a čekat, že to za nás někdo udělá,“ říká náměstek primátora.

Omezení výkupu šrotu by mělo začít od Nového roku. Jestli ale bude vyhláška opravdu platit, ukáží až následující měsíce.

Zakázat fyzickým osobám prodej kovů ve sběrnách chtějí také senátoři. Koncem srpna proto zpřísnili poslanecký návrh zákona o odpadech. Sběrny by podle něj mohly kovový odpad vykupovat jen od podnikatelů a firem, kterým by peníze posílaly bezhotovostně. Občané by mohli do sběren kov vozit zadarmo.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme