Teplice jsou nejlépe hospodařícím městem v Česku

Severočeské Teplice mají nejlepší ekonomickou kondici. Uspěly v hodnocení majetkové a rozpočtové odpovědnosti společnosti MasterCard v konkurenci celkem padesáti největších měst. Vedení radnice ale zároveň čelí kritice kvůli nákupu osmnácti nových trolejbusů. Město je totiž koupilo ze svého a nevyužilo evropskou dotaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtyři nové trolejbusy v Teplicích

Čtyři nové trolejbusy v Teplicích | Foto: Jan Beneš

Ekonomická kondice Teplic svědčí o odpovědném rozpočtovém chování, říkají autoři průzkumu MasterCard. Dlouholetý teplický primátor Jaroslav Kubera z ODS s nadsázkou říká, že to je i díky jeho mamince:
„V podstatě jsem se na tom trošku podepsal tím, že se stále držím toho, co mi říkala maminka: Járo našetři si a kup, Já se tím řídím v soukromí a řídím se tím i ve městě.“

Podle Kubery město udělalo dobře, když se včas a výhodně zbavilo téměř všech budov a bytů. Tepličané se podle svého primátora teď chovají odpovědněji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Teplic se v předvolebním seriálu ČRo podívala reportérka Lucie Husárová.

Kuberův oponent, teplický zastupitel Jaromír Kohlíček z KSČM primátorovy zásluhy sice částečně uznává, ale hospodaření radnice vidí i v jiném světle. Město podle něj šetří až příliš.

„Úplně jiný je pohled bezdomovců, kteří chodí po Teplicích a kteří se dozvídají, že radnice má problém s pravidelnější podporou Červeného kříže a jeho aktivit, které se týkají alespoň elementárně bezdomovců. My máme velký problém v sociální oblasti, protože se neustále dohaduje, jestli město má nebo nemá provozovat domovy důchodců,“ vysvětlil.

Podpora podnikání

Podle primátora Jaroslava Kubery však Teplice prosperují a to i díky tomu, že radnice zrušením mnoha poplatků aktivně podporuje podnikání.
„Kromě 200 korun za psa se v Teplicích neplatí za předzahrádky, poplatky ze vstupného, poplatky za odpady, za lázeňský pobyt či pobyt v hotelích. To je všechno podpora podnikatelů,“ přiblížil.

„Já osobně si myslím, že ne. Protože dneska jsou vysoké nájmy a je opravdu problém jen na ty nájmy vydělat,“ říká k tomu Jana Šustrová, která přímo pod radnicí provozuje kavárnu.

Fakt, že tepličtí hospodští a kavárníci nemusí platit městu například za předzahrádky, podle ní zas tak podstatný není: „Výhodné tu to je, ale to by mě nevytrhlo, když si člověk uvědomí, že ten zábor je prospěšný, že v létě přece jen ti lidé chodí víc.

Nové trolejbusy

Tepličtí se nedávno dočkali nových trolejbusů, které nahradily vozy v téměř katastrofálním stavu. A právě kvůli tomu se vedení radnice dostalo pod palbu kritiky. Místo, aby pro obnovu parku využilo evropské dotace, sáhlo město do vlastní kapsy.

„Místo toho, abychom se zapojili do pečlivého ovlivňování celého procesu rozhodování kam jdou peníze, tak jsme zvolili tu nejjednodušší cestu – mám peníze v peněžence, tak je prostě vydám. Trolejbusy potřebujeme, ale potřebujeme je za příznivých podmínek, kdy by město celou sumu nemuselo uhradit,“ řekl Jaromír Kohlíček.

Jaroslav Kubera se ovšem brání: „Protože ta dotace je pouhých 37 miliónů, tak jednoduchým výpočtem se dá dokázat, že my si trolejbusy můžeme nakoupit i sami, bez té dotace v podstatě za stejné peníze, za které bychom je nakoupili při té nižší dotaci.“

Nákup zatím osmnácti nových trolejbusů přišel Teplice na 148 milionů korun.

Lucie Husárová 1, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme