Teplotní rekordy padaly v Česku i ve středu. Nezvykle teplo má být až do konce týdne

V České republice dál padají teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Ivanovicích na Hané na Vyškovsku, kde naměřili 23,4 stupně Celsia. Na webu to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Středeční nejvyšší teplota překročila úterní maximum z Žatce, které činilo 22,8 stupně. Počet rekordů na meteorologických stanicích měřících déle než 30 let byl ve středu ale výrazně nižší než v úterý- 24 oproti úterním 76.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chráněná rostlina letos vykvetla o několik dní později než v dřívějších letech.

Chráněná rostlina letos vykvetla o několik dní později než v dřívějších letech. | Foto: Dalibor Glück | Zdroj: ČTK

Zatímco v úterý byly rekordní teploty naměřeny podle ČHMÚ především v Čechách, ve středu se objevovaly nejčastěji na Moravě. Kromě Ivanovic na Hané se na dalších šesti meteorologických stanicích na jihovýchodě republiky rtuť dostala nad 22 stupňů.

Ivanovických 23,4 stupně přesáhlo o tři desetiny stupně původní rekord pro 29. březen z roku 1968. Také o tři desetiny byl překonán stejně starý rekord ve Strážnici na Hodonínsku, kde meteorologové naměřili 23,1 stupně. V Lednici na Břeclavsku padlo maximum z roku 1989, nový rekord činí 22,8 stupně.

V Harrachově se lyžovalo v 19 stupních, stanice přepisovaly teplotní rekordy

Číst článek

V průměru se nejvyšší denní teploty v Česku pohybovaly mezi 15 a 19 stupni Celsia. Výrazně se vymykaly teplotám obvyklým pro konec března. „Stejně jako v úterý vystupovaly maximální denní teploty přibližně deset stupňů Celsia nad hodnoty typické pro toto období," oznámili meteorologové.

Nezvyklé teplo bude podle ČHMÚ také v pátek a sobotu, a na Moravě a Slezsku dokonce i v neděli. Nejvyšší teploty se budou nejčastěji pohybovat mezi 19 až 23 stupni, dosáhnout ale mohou až 25 stupňů. V sobotu večer a v neděli však přijdou deště i bouřky, které budou podle ústavu pravděpodobně nejsilnější od začátku letošního roku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme