Tisíce poutníků navštívily Poutní mši ve Velehradě na Slovácku

Dny lidí dobré vůle ve Velehradě končí. Poutní mši na oslavu svatých Cyrila a Metoděje dnes navštívilo přes dvacet tisíc lidí. Tématem bylo udržení národní kultury a návrat ke křesťanským hodnotám. Poutníky neodradilo ani nebývalé vedro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dny lidí dobré vůle na Velehradě

Dny lidí dobré vůle na Velehradě | Zdroj: ČTK

Tématem proslovu hlavního kazatele, olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, byl návrat ke kořenům a udržení života, aby kořeny mohly být živeny.

Celebrant kardinál Dominik Duka upozornil na úlohu Velehradu v novodobých dějinách, kdy se od 60. do 80. let stával ostrůvkem odporu proti totalitě.

Během slavnostní mše ocenili zástupci České biskupské konference osobnosti kultury a umění. Ocenění od biskupů získal výtvarník Karel Rechlík, dirigent a pedagog František Macek, hudební skladatel Miloš Bok i vězeňská kaplanka Květoslava Jakubalová.

Poutní mše na Velehradu završila letošní oslavy příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Podle pořadatelů ji navštívilo odhadem 23 000 poutníků; loni jich bylo kolem 30 000.

Dalších 20 000 lidí si nenechalo ujít sobotní benefiční koncert Večer lidí dobré vůle, který vynesl zhruba 1,3 milionu korun. Do Velehradu zamířili poutníci z Česka i zahraničí.

Stále se od nich máme co učit, říká o odkazu Cyrila a Metoděje teolog

Číst článek

ČTK, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme