Topná sezóna pomalu začíná, sehnat kominíka nebude snadné

Sehnat kominíka nebude snadné. Topná sezóna pomalu začíná a kominíkům se začínají plnit objednávky. Ze zákona musí mít každý komín revizi minimálně jednou do roka. Lidé si je často čistí sami, pro pojišťovny a hasiče jim pak ale chybí potvrzení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihlavský kominík Jan Procházka

Jihlavský kominík Jan Procházka | Foto: Olga Štrejbarová

Bělovlasá paní v zástěře vítá ve dveřích dva mladé kominíky, kteří nesou na rameni dlouhé stříbrné roury. Mezi vložkováním a další prací právě teď přibývá objednávek na revizi a čištění komína. Denně jich zvládnou zhruba deset.

„Pokud zavoláte a jste z Jihlavy, tak se to dá řešit vcelku rychle. Když je to mimo Jihlavu, tak se to řeší, když se jede na tu stranu. Takže týden až 14 dní,“ říkají kominíci Jan a Patrik.

Přehrát

00:00 / 00:00

O práci jihlavských kominíků natáčela redaktorka Olga Štrejbarová

Situace je prý obdobná i v dalších částech kraje. Spousta lidí si komín nenechá zkontrolovat před zimou vůbec. Ti zodpovědnější pak často nechávají revizi na poslední chvíli. Podle kominíka Jana Procházky jsou nejzodpovědnější rekreanti:

„Chalupáři a chataři zavolají. Je to individuální, o přístupu lidí. Většina to nechává na poslední chvíli. Místo aby to řešili v létě, kdy je relativně klid.“

Topná sezóna na mnoha místech začala, na služby kominíků se začíná čekat | Foto: Olga Štrejbarová

Ze zákona musí mít každý komín revizi minimálně jednou do roka. Kdo komín vyčistí, je zhruba čtyři roky jen na majiteli domu. Této možnosti využívají lidé podle kominíka Patrika Šreka stále častěji:

„Na půdách vidíme, že lidé mají vlastní vercajk, dneska je to dostupné v každém železářství. Lidé si to nakoupí a čistí. Ale kvůli pojišťovně a hasičům by to měli mít potvrzené. Pojišťovny krátí a hasiči můžou dát pokutu, po lidech to vyžadují.“

Vyčištění komína vyjde majitele nemovitosti zhruba na sto korun. Pokud to podcení, nebude mít problémy jen s pojišťovnou a hasiči, ale hlavně se střechou nad hlavou, říká hasič Patrik.

Topná sezóna na mnoha místech začala, na služby kominíků se začíná čekat | Foto: Olga Štrejbarová

Jako nejlepší pomůcka k čištění komína je podle některých lidí stromek. Dosáhne prý všude a skvěle protáhne kouty. Takovou techniku používají nejčastěji při jarním čištění komína, kdy tak najdou druhé využití pro odstrojený vánoční stromek.

Hasiči loni vyjížděli k téměř 960 požárům, které způsobily nevyčištěné komíny. Nejčastější příčinou bylo vznícení sazí v komíně. Ze statistik navíc vyplývá, že ročně se v Česku otráví spalinami při topení plynem kolem 300 lidí.

Topná sezóna na mnoha místech začala, na služby kominíků se začíná čekat | Foto: Olga Štrejbarová

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme