Vzedmuté řeky na Šumavě klesají, další velké deště meteorologové neočekávají

Vytrvalé a vydatné srážky přes noc zvedly hladiny řek v horním toku Otavy a Labe. Ohrožení platilo od časného rána na třech místech Šumavy, voda se ale nikde nevylévá z koryt a postupně by měla opadat. Ustávat by měl podle meteorologů i déšť.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otava v Sušici na Klatovsku dosáhla třetího povodňového stupně

Otava v Sušici na Klatovsku dosáhla třetího povodňového stupně | Zdroj: ČTK

Za posledních 24 hodin nejvíce napršelo na Šumavě, například v Prášilech spadlo 66 milimetrů srážek.

Stav ohrožení byl od rána na Otavě v Rejštejně a v Sušici a také na Vydře v Modravě. Během dopoledne ale hladiny vzedmutých řek klesly pod hranici třetího stupně.

„Horní úseky Otavy už se otočily, kulminovaly a klesají, v Sušici je současný stav těsně pod kulminací. Odpoledne už ale bude hladina výrazně klesat,“ řekl Radiožurnálu před devátou hodinou Tomáš Vlasák z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dopolední stav na šumavských řekách popsal meteorolog Tomáš Vlasák, o situaci v Sušici informoval starosta Petr Mottl

Na Šumavě podle něj bude pršet i dnes, ale výrazně slaběji než v předchozích dnech. Další případný vzestup hladin tak meteorologové neočekávají.

Hasiči stavy šumavských řek od včerejšího večera neustále sledují, zatím ale nemuseli nikoho evakuovat a voda nepůsobí žádné větší škody. To potvrdil i starosta Sušice Petr Mottl (ODS).

„Hladina řeky Otavy dosáhla 186 centimetrů, nicméně se neděje nic mimořádného. Voda je v korytě a nepředpokládáme, že by další průběh byl nějak dramatický,“ uvedl starosta. „Je to situace, kterou zažíváme několikrát do roka a jsme na ni připraveni,“ dodal.

Povodňová situace 1. prosince 2015, 10:20 | Foto: ČHMÚ

Kvůli dešti a tání sněhu na horách stoupaly řeky i v jiných částech republiky, hlavně ve východních Čechách. Na druhý povodňový stupeň se dostaly Labe u Vestřevi nebo Divoká Orlice v Orlickém Záhoří. I tam ale vodohospodáři předpokládají během dne postupný pokles.

ČTK, ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme