Trojice z transportu smrti přijíždí na Plzeňsko poděkovat. Obyvatelé židům zachránili život

Eva, Mark a Hana se narodili na konci války. Jejich matky cestovali jedním z transportů smrti, který směřoval do tábora Mauthausen. Kvůli bombardování Plzně ale musel zastavit v Horní Bříze. Třem přeživším je dnes 71 let a na Plzeňsku chtějí uctít památku přednosty nádraží Antonína Pavlíčka, který organizoval pomoc židům ve vlaku. Trojice nepřijede poděkovat jen statečnému přednostovi, ale i místním obyvatelům, kteří lidem ve vlaku zachránili život.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lednový vlak smrti se nikdo neodvážil vyfotografovat. Na této fotografii je zachycen jiný transport koncentráčníků před budějovickým nádražím v květnu 1945

Lednový vlak smrti se nikdo neodvážil vyfotografovat. Na této fotografii je zachycen jiný transport koncentráčníků před budějovickým nádražím v květnu 1945 | Foto: archiv historika Jana Ciglbauera

Horní Břízou projížděl 21. dubna 1945 transport smrti. Mířil do koncentračního tábora Mauthausen v Rakousku. Na 45 vagonů – uhláků a tři tisíce vězňů na pokraji smrti jeli neznámo kam. V tomto vlaku byla mimo jiné i Hana Hnátová, sestra Arnošta Lustiga.

Transportem smrti cestovaly také tři ženy - Priska, Rachel a Anka, které se upnuly k tomu jedinému, co jim v životě zbylo: zachránit sebe a své dítě. Slovenka Priska porodila svoji dceru Hanu v koncentračním táboře Freiberg, deset dnů po porodu pak musela nastoupit do vlaku, který ji i s miminkem vezl neznámo kam.

Polka Rachel porodila svého syna Marka přímo ve vlaku. Eva se narodila až v Mauthausenu. Její maminka Anka, Češka z Třebechovic pod Orebem, začala rodit na povozu na cestě od vlaku do koncentračního tábora.

Pomoc v Horní Bříze

Vlak na cestě do koncentračního tábora v Rakousku musel kvůli bombardování Plzně na dva dny zastavit v Horní Bříze. Když přednosta stanice, Antonín Pavlíček, viděl zubožené vězně ve vlaku, okamžitě se rozhodl, že jim musí pomoct. Sehnal alkohol a vymohl si od strážců povolení, aby vězně mohl přemístit do krytých vagonů. Lidé z Horní Břízy během pár hodin navařili stovky porcí jídla, nosili vodu i oblečení.

Příběhy tří žen - Prisky, Rachel a Anky - později popsala britská spisovatelka Wendy Holdenová v knize Narodili se, aby přežili. Autorka přijede v úterý na Plzeňsko společně se třemi potomky hlavních hrdinek Evou, Markem a Hanou, kterým je nyní 71 let. Chtějí uctít jak památku statečného přednosty Pavlíčka, tak poděkovat místním lidem za pomoc v období války.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme