U Ejpovic na Plzeňsku se začnou razit nejdelší železniční tunely v Česku

U Ejpovic na Plzeňsku začne na konci ledna stavba nejdelších železničních tunelů v České republice. Jsou součástí koridorové trati mezi Prahou a Plzní, budou mít 4150 metrů a dokončené mají být v roce 2017.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obří razicí štít si mohli zájemci prohlédnout přímo na stavbě u Kyšic

Obří razicí štít si mohli zájemci prohlédnout přímo na stavbě u Kyšic | Foto: Monika Červená | Zdroj: Český rozhlas

Podle Marka Iliaše ze Správy železniční dopravní cesty se tak výrazně zkrátí cestování mezi Prahou a Plzní.

„Bude to na trase Praha – Plzeň zhruba 20 minut. Hlavně bude cesta pohodlnější, přímější, rychlejší, tišší. Tunely budou mít 4150 metrů a už dnes počítáme s tím, že tam vlaky v budoucnu budou moci jezdit až 200 kilometrovou rychlostí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejdelším železničním tunelu v Česku mluvil v Ranním interview Radiožurnálu Marek Iliaš ze Správy železniční dopravní cesty

Tunel vybuduje speciální razicí štít. Obří zařízení vážící 1800 tun prorazí pod vrchy Homolka a Chlum dva čtyřkilometrové tubusy na novém koridoru mezi Plzní a Rokycany.

Více než 110 metrů dlouhý razicí štít nechali stavaři vyrobit v Německu. Dnes si ho mohli zájemci prohlédnout přímo na staveništi, u východního portálu tunelů mezi obcemi Kyšice a Dýšina.

Zájem byl veliký. Prohlídku si nenechaly ujít tisíce lidí. „Nejvíc je zajímá stroj, jeho chod a funkce. Kolik lidí to obsluhuje, jaký bude postup, v jaké rychlosti. Nejčastější dotaz je, jestli bude druhý tunel ražený od Plzně nebo ne,“ říká vedoucí ražby Štefan Ivor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na staveništi natáčela Monika Zettlová

Trať Plzeň - Rokycany bude součástí páteřní transevropské dopravní sítě a vnitrostátního železničního koridoru, který vede z Prahy přes Plzeň a Cheb až na státní hranici s Německem.

Dosud nejdelší železniční tunel v ČR je Březenský u Chomutova, který měří 1758 metrů. O 11 metrů kratší tubus je na Špičáku u Železné Rudy.

Obří razicí štít si mohli zájemci prohlédnout přímo na stavbě u Kyšic | Foto: Monika Zettlová

Vladimír Kroc, Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme