U labutě z liberecké zoo veterináři potvrdili nový subtyp ptačí chřipky. Člověka neohrožuje

U uhynulé labutě z liberecké zoologické zahrady byl veterináři potvrzen nový subtyp viru ptačí chřipky. Nešlo o rozšířený typ H5N8, ale o H5N5, který byl před časem zachycen v Německu. Riziko přenosu na člověka ani u tohoto druhu viru nehrozí, řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Pro veřejnost se nic nemění, změna se týká spíš veterinářů, protože dva subtypy nemoci na území Česka dosud nebyly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberečtí zoologové přesunuli z venkovních míst do vnitřních prostor druhy, které jsou na ptačí chřipku citlivé.

Liberečtí zoologové přesunuli z venkovních míst do vnitřních prostor druhy, které jsou na ptačí chřipku citlivé. | Foto: Radek Petrášek | Zdroj: ČTK

„Laboratorní výsledky vyšetření uhynulé labutě ze ZOO Liberec potvrdily nový subtyp ptačí chřipky H5N5, který byl před časem zachycen v Německu," uvedl Pejchal. Veterináři chorobu u labutě, která zoo patřila, ohlásili v pátek. Šlo o třetí ohnisko nemoci v Libereckém kraji. Poprvé se tak nemoc objevila u ptáků v české zoologické zahradě.

V liberecké zoo se obávají o chov vzácných dravců, ohrožuje je ptačí chřipka

Číst článek

Veterináři ve spolupráci s personálem zoo zpřísnili dohled nad zdravotním stavem ostatních ptáků v zoo. Zoologická zahrada zůstala pro veřejnost otevřena, řekl minulý týden krajský ředitel veterinární správy Roman Šebesta.

Odborníci z liberecké zoo před několika dny přesunuli ze tří venkovních míst do vnitřních prostor druhy, které jsou k ptačí chřipce náchylné.

Veterináři o víkendu také potvrdili 28. ohnisko ptačí chřipky v Česku. Bylo na území Jihočeského kraje na Strakonicku ve Volyni, kde během pondělí utratí 100 kusů vodní a hrabavé drůbeže.

Kvůli ptačí chřipce bylo již usmrceno od začátku roku v Česku více než 58 tisíc ptáků, nemoc byla prokázána u 50 volně žijících ptáků z 12 krajů. Šlo o labutě, ale také o kachny, husy nebo volavky.

Českou drůbež ve světě nechtějí. Bojí se ptačí chřipky

Číst článek

Ministerstvo zemědělství zatím eviduje 830 žádostí o odškodnění za zlikvidované ptáky. „Dá se celkem s jistotou usoudit, že dosud alokovaných 31,3 milionu na řešení náhrad z titulu veterinárního zákona pro rok 2017 nebude stačit," řekla v pondělí mluvčí resortu Markéta Ježková.

Zatím nebyl zaznamenán přenos viru H5N8 na člověka. Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme