U Tvarožné se při tradiční rekonstrukci bitvy střetnou tři císaři

Lidé si dnes ve Slavkově u Brna a okolí připomenou 209. výročí bitvy tří císařů. Součástí bude od 14 hodin její tradiční rekonstrukce pod vrchem Santonem u obce Tvarožná, do které se zapojí několik set vojáků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tradiční rekonstrukce bitvy tří císařů

Tradiční rekonstrukce bitvy tří císařů | Foto: Zuzana Plíšková

Nezbytnou součástí rekonstrukce je také přeměna centra samotného Slavkova. Pořadatelé se snažili, aby si lidé připadali jako na začátku devatenáctého století, uvádí Ivan Vystrčil ze spolku Acaballado.

„To znamená odstranit všechny dopravní značky, moderní reklamní plochy jsou překryty. Je to v horní části města, a když si člověk stoupne zády k zámku a podívá se dolů, tak by měl vidět Slavkov roku 1805 tak, jak asi mohl vypadat.

Vzpomínkové akce zakončí ve 20 hodin defilé všech armád městem s ohňostrojem v zámeckém parku. Jeho tématem bude čtvero ročních období. Proměnou přírody budou dokreslovat právě historické události, vysvětluje ohňostrůjce Vojtěch Fatka.

„Počátek koalice, kdy Napoleon ve Francii dává dohromady tu velkou armádu, přes Dunaj se dostává na Moravu, ten park žije v té době klidným životem. No a pomalu se to vojsko blíží k tomu parku, vrcholem je samotná pieta za vojáky, který jsme jako lidstvo absolvovali a ještě asi absolvujeme.“

Dopravci dnes posílí autobusové linky, kterými se lidé dostanou na rekonstrukci bitvy. Ze Slavkova a z Holubic bude jezdit mimořádně linka 601. Na místo se lidé dostanou také autobusy z brněnské stanice Úzká, které budou od 10:30 jezdit častěji, potvrzuje mluvčí slavkovské radnice Veronika Slámová.

„Autobus 702 doveze návštěvníky přímo do dějiště bitvy, tak aby jen přešli cestu a dostali se přímo do dění. Není ani potřeba si nějak moc zjišťovat časy, protože autobusy jedou poměrně v krátkých časových intervalech a posilují se podle toho, jaká je zrovna poptávka.“

Zuzana Plíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme