Učitelé českolipské školy souhlasí se snížením odměn. Za ušetřené peníze si platí ochranku

Českolipská střední odborná škola a učiliště 28. října si platí externí bezpečnostní pracovníky. Svalnatý chlapík hlídá nejen o přestávkách vchod a chodby, ale při problémech se žáky ho učitelé volají i do hodin. Přestože se studentů nesmí ani dotknout, má respekt. Na rozdíl od učitelů, ze kterých si žáci často nic nedělají.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třída (ilustrační foto).

Třída (ilustrační foto). | Foto: Creativ Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic

„Máme tu něco jako ochranku. Je to školník a ještě nějací lidé na to koupení. My se nemůžeme dostat vůbec ven,“ říká jeden ze žáků školy, sedmnáctiletý Tomáš.

„Děti chodily volně během vyučování ven, chodily si zakouřit. Stěžovala si i veřejnost. Sloužím tu jako ostraha objektu, chráním žáky. Například ráno před osmou se sem chtělo dostat jakési individuum. Bylo vidět, že má roztažené zornice a není úplně v pořádku,“ popisuje externí pracovník školy Martin Gnip a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Českolipská střední odborná škola a učiliště 28. října si platí externí bezpečnostní pracovníky. Důvody zjišťoval Tomáš Mařas

„Žáci absolutně nerespektovali pedagogy. Proto jsme tu my, abychom žáky legálními prostředky zklidnili, učitel mohl vyučovat.“

„Hlavní důvod je zajistit to, co máme ze zákona. Tedy základní bezpečnost jak dětí, tak učitelů,“ vysvětluje, proč škola najala dva bezpečnostní pracovníky, ředitel školy Milan Kubát.

„Platí se to z jedné společné kapsy nadtarifních složek. Učitelé souhlasí s tím, abychom tady tyto pracovníky měli za cenu, že se jim o to sníží jejich odměna, osobní příplatky, prostě nadtarifní složka platu,“ říká ředitel.

Kromě dozoru na chodbách mohou bezpečnostní pracovníci zasáhnout i v hodině.

„Mají služební telefon, a pokud se vyskytne situace, kdy učitel potřebuje určitou pomoc, třeba když se mu tam žáci začnou prát, pak zvedne telefon a přijde pracovník bezpečnosti. Ten je pak odvede k řediteli. Na pedagogických fakultách se neučí, jak zasahovat v případě, kdy je někdo abnormálně vulgární,“ dodává Kubát.

„Ty děti se snaží trumfovat, kdo bude větší frajer. Budují si na tom nějakou firmu ve třídních kolektivech a pak se to nedá zastavit,“ vysvětluje speciální pedagog Aleš Vaněk z českolipského Střediska výchovné péče.

Podle něj takové opatření může fungovat a pomoci ke zklidnění situace: „Pořád si myslím, že je to nějakým způsobem řešení situace a pokus o to, jak to uklidnit. Je to však řešení ex post.“

Zatím mají externí bezpečnostní pracovníci smlouvu na dobu určitou. Podle ředitele školy není vyloučena jejich přítomnost i v příštích letech.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme