Uhelná Příbram na Vysočině kandiduje s genderovou vyrovnaností

V kraji Vysočina vybírají voliči nové senátory na Jihlavsku a na severozápadě Havlíčkobrodska. Uhelná Příbram na Chotěbořsku je výjimečná dvěma kandidátkami – mužů a žen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysočina

Vysočina

Obě skupiny chtějí podporovat místní spolky – muži hasiče a Sokol, ženy Červený kříž a další organizace. Neexistuje mezi nimi averze, již mnoho let postupují podle určité dohody. Neplatí, že muži volí jen muže a ženy jen ženy.

Od 90. let vede obec starostka, která má ambice i nyní. Když dají lidé více hlasů nějakému muži, počítá se se změnou.

Pro sociologa zabývajícího se genderovou problematikou je Uhelná Příbram obcí zaslíbenou – na Vysočině je poměr kandidujících mužů a žen 3:1 a v Uhelné Příbrami 1:1.

Úředníci krajského úřadu Vysočina musí řešit spory s občany, kteří jsou zapsaní na stálých seznamech voličů na zastupitelských úřadech v zahraničí. Při minulých parlamentních volbách tam odvolily desítky lidí z Vysočiny. Pro komunální volby to neplatí, zákon jim v zahraničí volit neumožňuje.

Jiří Chum, Milan Kopecký, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme