Ukradli a prodali historické knihy za miliony, od soudu odešli s podmínkou

Za krádež a prodej 240 historických knih z fary ve Křtinách na Blanensku v hodnotě asi tří miliónů korun dostali Jitka Reichenauerová a Martin Charamza podmíněné tresty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzácné knihy ukradené z křtinské fary. Samopal koupila zlodějka

Vzácné knihy ukradené z křtinské fary. Samopal koupila zlodějka | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Knihy z fary kradla a odnášela domů do skrýše Reichenauerová, která na faře uklízela. Část z nich poté prodala svému známému a sběrateli Martinu Charamzovi za 160 tisíc korun, který je pak dále prodával na internetu.

„Jedna knížka byla v hodnotě 900 tisíc korun, jedná se o Norimberskou kroniku z roku 1493,“ řekl kriminalista Leopold Šindelář. Byla to vůbec nejcennější z odcizených knih.

Žena ukradla z fary ve Křtinách na Blanensku vzácné knihy za tři miliony

Číst článek

Soud jim za to oběma udělil tresty dva a půl roku vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Oba obžalovaní si ponechali lhůtu pro odvolání. To zvažuje také státní zástupce Jaroslav Horák v případě Charamzi.

„Právě vzhledem k tomu, že on byl tou osobou, který nějakým způsobem na těch knihách prováděl úpravy, on ty knihy potom přeprodával, on byl samozřejmě ta osoba, která měla velký finanční prospěch,“ vysvětluje Horák.

Případ se stal před dvěma roky. Fara původně postrádala jen čtyřicet svazků. Až po důkladné inventuře se zjistilo, že ukradených knih bylo 240. Penězi, které žena za knihy utržila, zaplatila dluhy a také koupila svému muži samopal z druhé světové války, tzv. špagin. Ženě původně hrozilo až osm let vězení, jejímu společníkovi až šest let.

Michal Záboj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme