Uprchlíci možná najdou domov ve Vyšních Lhotách. Místní se obávají problémů

Ministerstvo spravedlnosti nabídlo resortu vnitra pro běžence objekt bývalého uprchlického tábora ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. O převedení objektu s kapacitou 350 osob teď resorty jednají. Na výsledek netrpělivě čekají obyvatelé obce. Mnozí se obávají, že uprchlický tábor přinese problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci na nádraží v italském Miláně

Uprchlíci na nádraží v italském Miláně | Foto: Robert Mikoláš

Ve Vyšních Lhotách měla původně vzniknout nová věznice, říká ministr spravedlnosti za hnutí ANO Roberta Pelikán.

„Vzhledem k tomu, že nám stále narůstá počet vězňů, tak jsme si říkali, že se budeme muset pustit do příprav. Ale nakonec jsme dospěli k závěru, že je logické, když se objevila urgentní potřeba zvýšit kapacity ubytování pro uprchlíky, ho poskytnout vnitru. My ten náš problém budeme řešit jinak,“ upřesňuje Pelikán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uprchlíci možná najdou domov ve Vyšních Lhotách. Místní se obávají problémů. Natáčel Stanislav Janalík

Mnozí lidé z obce v Beskydech se ale už teď bojí problémů, které by mohl uprchlický tábor přinést.

„Nesouhlasím s tím, mám strach. Mám malé dítko a nevím, jak budou na ni i celkově tady ti lidé působit. Tady, zrovna tady,“ říká maminka Dana.

Obyvatelé to ale často vnímají jako věc, kterou příliš ovlivnit nemůžou. „Co my jako jedinci? To je ministerstva vnitra. Bohužel, oni si s tím dělají, co chtějí. I když budeme hodně proti tomu, tak stejně nic nezmůžeme,“ dodává paní Zita.

Někteří by naopak uprchlíkům dali šanci. K nim patří i paní Alexandra, která se ve Vyšních Lhotách narodila:

„Nevnímám to jako problém. Jelikož je tady nějaká ta budova nebo něco, co by jim mohlo sloužit jako domov, tak předpokládám, že je to možné. Ale má to spoustu aspektů. Záleží, jestli opravdu uprchli, jestli je tam hlad, jaká je situace. Ono je to hodně zkreslené.“

Kolik stojí pevnost Evropa? A kdo na ní vydělává?

Číst článek

Starostka Dana Nováková říká, že částečně sdílí obavy s místními lidmi.

„Nevíme, jaké konečné rozhodnutí padne. Je rozdíl, jestli mluvíme o středisku přijímacím, pobytovém nebo jestli zůstáváme u vězeňské služby,“ upozorňuje Nováková a dodává:

„Jsme na spoustu věcí zvyklí, ale na tyto imigranty a to množství určitě připraveni nejsme. S něčím takovým, pokud to jenom trochu bude možné, v žádném případě nebudeme souhlasit.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Vyšních Lhotách by se mohlo obnovit přijímací zařízení pro uprchlíky, říká Magda Faltová ze Sdružení pro integraci

Podle Magdy Faltové ze Sdružení pro integraci a migraci nejspíše půjde o zařízení příjímací:

„Přesně nevím, jak to ministerstvo vnitra plánuje, ale předpokládám, že ve Výšních Lhotách by bylo příjímací zařízení, které tam bylo již dříve. To je uzavřené zařízení, kde probíhá karanténa, prvotní pohovory s uprchlíky a zdravotní prohlídky.“

Výhodou by podle starostky Novákové mohlo být několik pracovních míst navíc. Nemohou prý ale vyvážit problémy a konflikty, které vznik uprchlického tábora přinese.

Starostka je v pravidelném kontaktu se zástupci ministerstev. Rozhodnutí by podle jejích informací mohlo padnout během příštího týdne.

Země EU si rozdělí na 60 tisíc běženců

Před obavami a vypjatými emocemi spojenými s uprchlickou krizí dnes varoval ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Z průzkumu, který si nechal jeho resort vypracovat u společnosti Median, vyplývá, že z přílivu uprchlíků má strach 83 procent Čechů. Příchodu migrantů se Češi obávají víc než konfliktu na Ukrajině nebo na Blízkém východě.

„Česká republika má poměrně dlouhou historii s integrací uprchlíků a nikdy tady žádné problémy nebyly,“ upozornila dnes Faltová ze Sdružení pro integraci a migraci.

Země Evropské unie si rozdělí na 60 tisíc uprchlíků. 40 tisíc z nich bude z Itálie a Řecka, dalších 20 tisíc z uprchlických táborů mimo Evropu.

Členské země je budou na své území přijímat dobrovolně. Navrhovaný systém povinných kvót lídři osmadvacítky na summitu v Bruselu zamítli. Česko je připraveno přijmout několik stovek běženců.

Jana Čermáková, Stanislav Janalík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme