ÚS pozastavil přípravu opakovaných voleb v městské části Brno-sever

Ústavní soud dnes zastavil přípravu opakovaných komunálních voleb v městské části Brno-sever, dokud nerozhodne o stížnostech městské části a starosty Rostislava Hakla (ČSSD). Řekla to mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. Odůvodnění soud zveřejní v pátek. Volby loni zrušil Krajský soud v Brně kvůli kupčení s hlasy, ministr vnitra následně vyhlásil nové volby na 14. března. Ústavní soud odložil vykonatelnost rozhodnutí krajského soudu i ministra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně

Ústavní soud v Brně | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle Sedláčkové ústavní soudci dneškem nepředjímají to, jak nakonec o stížnostech rozhodnou. Jejich projednávání spojili do jednoho řízení, zpravodajem je soudce Jan Musil.

Na radnici se kvůli dnešnímu rozhodnutí nejspíš prodlouží období nejistoty. Podle advokáta Zdeňka Koudelky, který zastupuje Hakla i městskou část, se volby každopádně až do rozhodnutí ÚS o stížnostech konat nebudou.

I kdyby verdikt ÚS padl třeba za měsíc, což je podle mluvčí reálné, březnový termín opakovaných voleb by se kvůli souvisejícím přípravným lhůtám nejspíš nestihl.

Obě podané stížnosti se týkaly téhož, tedy zrušených voleb, každá však argumentuje porušením jiných práv. Hakl stížnost podal jako zvolený zastupitel, který soudním rozhodnutím přišel o možnost vykonávat svůj mandát. V případě městské části jde o porušení práva na samosprávu, jak řekl již dříve Koudelka.

Krajský soud v Brně volby zrušil kvůli kupčení s hlasy Romů, kteří měli volit starostu Hakla za bezplatný vstup na zábavu s jídlem a pitím zdarma. Ústavní stížnost jednomyslně schválili radní městské části, kterou dosud řídí koalice ČSSD a ODS. S verdiktem krajského soudu nesouhlasí. Potenciálně ovlivněných voličů totiž bylo podle Hakla příliš málo na to, aby mohli ovlivnit volby.

Návrh na neplatnost voleb v Brně-severu podal ke krajskému soudu lidovecký zastupitel Petr Hladík. Poukazoval na to, že Romové volili za peníze nebo vstup na zábavu. Akci pro ně uspořádal Adam Adámek, jenž to vysvětlil tím, že chtěl Romy jen naučit volit, aby se měli lépe. Podle soudu Romové nešli k volbám svobodně. Hakl od počátku odmítá, že by se na akci nějak podílel a někomu za hlas něco dával.

Ve volbách v části Brno-sever zvítězilo Sdružení občanů Lesné s devíti mandáty mezi 35 zastupiteli, druhé ANO získalo mandátů šest, stejně jako třetí ČSSD. Čtyři mandáty měli lidovci a po dvou TOP 09, Strana zelených, KSČM, A co Brno? a ODS.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme