Ústečtí historici rozbalují ‚sudetský poklad'. Rodina ho ukryla před odsunem

Ústečtí historici dnes začali zkoumat, co obsahuje zhruba stovka balíků takzvaného sudetského pokladu. Jde o věci, které po válce schovala rodina Schlattnerů na půdě vily v Libouchci na Ústecku. Na skrýš upozornil syn Rudi, kterému bylo tehdy 13 let. Nechtěl, aby předměty zůstaly zapomenuté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historici zkoumají balíky s věcmi, které rodina ukryla před odsunem

Historici zkoumají balíky s věcmi, které rodina ukryla před odsunem | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Je to asi vůbec poprvé, kdy historici a muzejníci mají možnost takhle kompletní ‚sudetský poklad' zdokumentovat,“ řekl ředitel Muzea města Ústí nad Labem Václav Houfka.

Většina věcí ukrytých Němci před odsunem se podle něj našla poměrně krátce po válce. Z úkrytů je vynášeli noví osídlenci pohraničí i původní majitelé, kteří se pro svůj majetek během 60. a 70. let vraceli.

„Tady v severozápadních Čechách také velkou roli hrály systematické demolice obcí v důsledku povrchové těžby hnědého uhlí,“ popsal další důvod nedochování předmětů po původních obyvatelích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na balíky ukryté před odsunem upozornil pamětník Rudi Schlattner. Jaký mají pro historiky význam, řekl Vladimíru Krocovi ředitel Muzea města Ústí nad Labem Václav Houfka

Václav Houfka upozornil, že zkoumaný ‚poklad' je pozoruhodný už kvůli tomu, že obsahuje vzorek předmětů dokládající mentalitu místních lidí na konci války.

„Očekávali odsun. Nevěděli, jestli se vrátí nebo kdy se tak stane. V této situaci se snažili ukrýt nějaký soubor předmětů, kterému přikládali význam. Většinou jsou to předměty každodenní potřeby,“ vysvětlil.

Mezi objeveným „sudetským pokladem“ byly i stohy svázaných dopisů, dětský deštník, archiv účetnictví, dámské klobouky, váhy nebo ramínka.

Historici v balíkách našli také obraz krajiny s domem od Josefa Stegla. Je pravděpodobně z Děčína. Odborníci budou dílo zkoumat a pokusí se určit, co přesně je na něm vyobrazeno.

Majetek odsunuté rodiny

V balících zkoumaných muzejníky je majetek, který německá rodina Schlattnerů nechala v Čechách před odsunem. Věci schovali v domě, protože v roce 1945 by jinak byly zkonfiskované.

Rudi Schlattner věci po své rodině vrátit nechce. Na balíky upozornil, aby se na ně nezapomnělo. Během srpna přijede říct své poznámky k předmětům.

Historici doufají, že „sudetský poklad“ zůstane v ústeckém muzeu. To jedná s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, který by měl určit, kdo se o nalezené věci postará.

Část z nich chtějí historici vystavit v září na výstavě věnované událostem roku 1945 na Ústecku.

Rudi Schlattner našel skrýš na půdě liboucheckého domu i po 70 letech | Foto: Jiří Preclík

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme