Ústí nad Labem bude mít od příštího roku vlastní klub seniorů

Od příštího roku bude město Ústí nad Labem provozovat vlastní klub seniorů. Měl by fungovat denně v prostoru Městských lázní. Podle radních je potřeba, aby denní aktivity seniorů zaštítilo město.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci (ilustrační foto)

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Dosud se mohou senioři scházet ve všebořickém klubu Elixír, který vznikl v roce 2009. Tehdejší vedení města vlastní klub nechtělo, přislíbilo ale, že tento bude dotovat.

Na jeho provoz dalo město od té doby 2,6 milionu korun. Vedoucí Elixíru Květoslava Votrubcová zřízení městského klubu v Ústí nad Labem vítá.

„Je věcí města, aby senioři měli své zázemí, kam mohou chodit v době, kdy jim je smutno nebo chtějí něco aktivně dělat. Záměr, že to bude pod městem, vítáme, i protože tady ty prostory nejsou bezbariérové,“ vysvětluje Votrubcová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od příštího roku bude město Ústí nad Labem provozovat vlastní klub seniorů. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Gabriela Hauptvogelová

Na každý všední den nabízí klub program - trénování paměti, cvičení, práci s počítačem, kroužek bridge nebo zpívání. Elixír ale zřejmě se začátkem městského klubu zanikne.

Náměstkyně primátora Jana Bohuňková z PRO! Ústí ujišťuje, že v novém zařízení zůstane zachovaný denní program, jak jsou na něj senioři zvyklí.

„Správa klubu bude svěřena příspěvkové organizaci Pečovatelská služba. Myslím, že my mladí nemusíme říkat seniorům, co mají dělat nebo jak se mají bavit. Jsou schopni si ten program kvalitně zajistit sami. Program budou zajišťovat i lidé, kteří působí v Elixíru,“ podotýká Bohuňková.

Někteří senioři budou muset do nového klubu dojíždět. Bohuslav Růžička ale říká, že mu to nevadí: „Jsem ze Stříbrníků. Pokud se tam dostanu městskou dopravou, tak je to jedno.“

Libuše Maurerová se více než dopravy obává následků zrušení stávajícího klubu Elixír: „Mně je 93 let, bydlím na Severní Terase a moc mě to mrzí, protože jsme tu taková rodina. Nahrnou se tam davy, nebude to ono.“

Také opozice souhlasí s tím, že město převezme klub seniorů pod svá křídla. Zastupitelka Květoslava Čelišová z KSČM má přesto jednu výhradu.

„Postrádám celkovou koncepci práce se seniory. Městský klub seniorů ano, ale jako zastřešující organizace pro všechny seniory,“ dodává Čelišová.

Gabriela Hauptvogelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme