Útočnici ze školy ve Žďáru nad Sázavou poslal soud do vazby

Jihlavský okresní soud vzal večer do vazby šestadvacetiletou ženu, která v úterý nožem napadla studenty střední školy ve Žďáru nad Sázavou a jednoho zabila. Dvě dívky a policistu zranila. Rozhodnutí oznámil novinářům soudce Milan Pokorný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté přivádějí  k jihlavskému soudu ženu, která zaútočila na studenty ve Žďáru nad Sázavou

Policisté přivádějí k jihlavskému soudu ženu, která zaútočila na studenty ve Žďáru nad Sázavou | Zdroj: ČTK

Ženu z Ostravska policie odpoledne obvinila z vraždy a braní rukojmích. Hrozí jí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Pokud ale znalci zjistí, že útočnice nebyla příčetná a jednala pod vlivem psychické nemoci, trestní stíhání se zastaví, říká advokát Pavel Drumev:

„To zastavení může nastat buď ve fázi tzv. přípravného řízení, lidově řečeno aniž by se to dostalo před soud, anebo by se to mohlo dostat až do fáze hlavního líčení před soudem a může o tom rozhodnout soud v rámci rozsudku.“

Útočnice ze Žďáru byla obviněna z vraždy a braní rukojmích. Soud rozhodne o vazbě

Číst článek

Psychicky nemocná žena už roce 2012 s nožem v ruce vnikla do základní školy v Havířově, kde ohrožovala děti a zranila vychovatelku.

Soud jí poté nařídil ústavní léčbu, která jí byla letos v únoru změněna na ambulantní.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mohlo v tomto případě dojít k systémovému selhání státních institucí.

Rovněž ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) připustila, že opavský soud mohl při propuštění psychicky nemocné ženy z léčebny pochybit. Soudce měl podle ní propuštění pacientky lépe zvážit a vyžádat si znalecký posudek.

Druhý posudek nezávislého odborníka zákon nepožaduje, i když ho doporučuje. Helena Válková proto uvažuje o změně zákona.

„Dá se uvažovat i o tom, aby v určitých případech, které by zákon vymezil, bylo obligatorně nařízeno, aby se vyžádal znalecký posudek odlišný od odborného vyjádření, které poskytuje zařízení, ve kterém se konkrétní pacient nachází.“

Ředitel opavské psychiatrie, kde se léčila útočnice ze Žďáru, rezignoval

Číst článek

Vznikla proto pracovní skupina, která zváží opatření, aby se podobné neštěstí neopakovalo. Její koordinátorkou bude ministryně Válková.

V souvislosti s tragédií už rezignoval ředitel opavské Psychiatrické nemocnice Ivan Drábek. Nepřipouští však, že by on a jeho kolegové chybovali, když navrhli ženu propustit z ústavní léčby.

Před školou ve Žďáru nad Sázavou hoří svíčky, lidé vzpomínají na zabitého studenta | Foto: Hana Mikulincová

ČTK, mta, mkp, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme