Už tři měsíce nemají v Osicích u Hradce Králové ani starostu, ani zastupitelstvo

O místa v zastupitelstvu Osic na Královéhradecku se v říjnových volbách ucházeli jen tři kandidáti. Potřeba jich bylo nejméně pět, a tak vesnici už tři měsíce vede správce jmenovaný ministerstvem vnitra. Ten má ale omezené pravomoci, místní proto čekají na konec ledna, kdy celkem 13 obcí v České republice čekají dodatečné komunální volby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osice - kostel

Osice - kostel | Foto: Martin Karlík

Na obecním úřadě teď pracuje jen účetní. A každé úterý tam na dvě hodiny dojíždí správce z ministerstva vnitra.

Zdeněk Málek si za ním jde pro radu – ve vsi má parcelu a chce stavět rodinný dům. „Kdo mi to vyřídí? Mám čekat, až zvolí nové zastupitelstvo, nebo jestli to vyřídíme teď tady? Jak mám postupovat dál?“ ptá se.

Poradit správce může, jinak má ale oproti řádnému vedení obce velmi omezené pravomoci. „Správce obce spravuje pouze její majetek, ale nemůže s ním žádným zásadním způsobem nakládat,“ vysvětluje Vladimír Řepka z ministerstva vnitra.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Osicích u Hradce Králové nemají ani starostu, ani zastupitele. Místní už se těší na dodatečné komunální volby

Obec například od státu potřebuje spravit silnici rozbitou po stavbě dálnice a teď není nikdo, kdo by za opravu loboval.

„Slibovali nám, že jak se dokončí dálnice, udělají silnici, kterou rozflákali. Neudělali,“ upozorňuje na letitý problém František Novák.

Ve vsi se 477 obyvateli strávil celý život. Za 70 let prý podobnou situaci nepamatuje. „On je tady jenom jednou týdně, dvě hodiny. Každému se ten čas nehodí. Zaplať pánbůh, že už budou volby,“ dodává.

Vše by se mělo změnit po 31. lednu, kdy se v 13 českých obcích budou konat dodatečné komunální volby. Tentokrát už do sedmičlenného osického zastupitelstva kandiduje 16 uchazečů.


Zvětšit mapu

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme