Uzavírky Strahovského tunelu využívá i TSK. Upravuje vozovku a značení

Ještě týden nebudou moci řidiči v Praze projet Strahovským tunelem. Jedna z klíčových dopravních tepen v metropoli je od soboty uzavřena kvůli propojení s navazujícím tunelovým komplexem Blanka. Uzavírky se snaží využít Technická správa komunikací (TSK), jinak se však v tunelu žádný velký ruch nekoná. Zmiňované propojení obou tunelových staveb se totiž odehrává především v počítačích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auta budou moci Strahovským tunelem opět jezdit po 14.7.

Auta budou moci Strahovským tunelem opět jezdit po 14.7. | Zdroj: ČTK

Ve velíně odborníci propojují řídicí systémy obou staveb tak, aby spolu – laicky řečeno – našly společnou řeč.

„Vzhledem k tomu, že se musí propojit starý systém s novým systémem, bude docházet i k vypínání některých věcí, jako jsou například videodetekce a další. V ten okamžik by nemusel být provoz bezpečný, a proto dochází k celkovému uzavření tohoto tunelu,“ vysvětluje náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD), proč se musel tunel uzavřít tunel celý, a to rovnou na deset dní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důvody uzavření Strahovského tunelu se zajímala redaktorka Veronika Neprašová

O jediný rozruch přímo uvnitř tunelových trub se stará Technická správa komunikací. Upravuje vozovku, aby měla lepší protismykové vlastnosti, a obnovuje čáry nakreslené na silnici. „Tato údržba by se nemohla provádět v době provozu,“ podotýká mluvčí pražské TSK Barbora Lišková.

Řidiči zatím musejí po objížďce. „Těch tras je několik, ale má největší prosba je, pakliže tam řidiči nemusejí v tyto dny projíždět, že vysloveně nepotřebují něco na Smíchově řešit, tak mohou například použít i vnější Pražský okruh, kde se dá po Evropské vyjet a dá se celá Praha objet,“ říká Dolínek.

Znovu se řidiči do Strahovského tunelu vrátí v úterý 14. července. Na zprovoznění Blanky v té době budou mít dodavatelé přesně dva měsíce a jeden den. Podle posledního termínu, který si sami stanovili, se má totiž nejočekávanější dopravní stavba metropole za poslední desetiletí otevřít 15. září.

„Jsme ve lhůtách tak, aby dodavatelé mohli stihnout ten termín 15. září, takže pevně doufáme v to, že skutečně se tak stane,“ stále věří Dolínek.

Strahovský tunel uzavřen - objízdná trasa | Foto: ČTK

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme