V Brně dál převařují pitnou vodu, vodárny proplachují potrubí a zvýšily dávku chlóru

Lidé v Brně a v okolí by měli vodu z kohoutků stále převařovat. Opatření zavedly vodárny po konzultaci s hygieniky poté, co byly ve vodě při kontrole nalezeny koliformní bakterie. Ty mohou citlivějším lidem způsobit střevní potíže. Podle hygieniků už kohoutková voda nejspíš pitná je, musí se ale počkat na oficiální výsledky rozborů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodárenští technici v Brně na 20 místech proplachují potrubí, aby se zbavili závadné vody

Vodárenští technici v Brně na 20 místech proplachují potrubí, aby se zbavili závadné vody | Foto: Karolína Wernerová | Zdroj: Český rozhlas

Brněnské vodárny a kanalizace od včerejška zvýšily dávky chloru a intenzivně proplachují páteřní vodovodní řady.

„Potrubí bylo proplachováno celou noc na třech místech u významných páteřních řadů. A proplachování bude na dalších vytipovaných lokalitách pokračovat i v průběhu dnešního dne,“ řekl dnes Českému rozhlasu pověřený ředitel Brněnských vodáren a kanalizací Petr Šindler.

Upozornil, že rozbory vzorků trvají kvůli kultivaci bakterií tři dny. „My nicméně dokážeme odhadnout, jestli tam je nějaký nárůst bakterii, či není. Další postup budeme konzultovat s krajskou hygienickou stancí. To, jestli tam budou koliformní bakterie, budeme v zásadě vědět v sobotu,“ upřesnil.

Připomněl, že bakterie byly nalezeny ve dvou vzorcích vody odebraných v pondělí. „Vzorky jsou odebírány pravidelně na celém území zásobovaném Brněnskými vodárnami a kanalizacemi. Místa jsou střídána v souladu s plánem vzorkování. Takže lze vyloučit, že takovýto stav byl v dřívějším období,“ poznamenal Šindler.

Příčiny výskytu bakterii budou podle něj vodárny řešit v následujících dnech. „Obecně je příčinou nízký obsah zbytkového chloru. V dalších dnech budeme samozřejmě detailně analyzovat řadu výstupů z automatizovaného systému řízení. Uvidíme, co nám z toho vyjde,“ doplnil.

Podle Šindlera se zatím na vodárny neobrátil nikdo z odběratelů, že by měl zdravotní problémy. „Měli jsme dnes po ránu krátkou poradu k tomuto stavu a žádné informace tohoto typu jsem nedostal,“ shrnul pověřený ředitel Brněnských vodáren a kanalizací.

Experti upozorňují, že nízké hladiny bakterií by neměly působit problémy. Podle nich je výskyt bakterií ve vodě poměrně častý.

„Každý, kdo používá třeba lokální zdroj, má vlastní studnu, tak pokud by si prováděl denně kontroly, jak to dělají Vodovody a kanalizace v Brně, byl by velmi překvapený, protože ty koliformní bakterie by tam s velikou pravděpodobností našel velmi často. Takže jde spíš o varování, které potřebuje rychlou akci, protože se týká velkého množství lidí,“ Luděk Bláha z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme