V Bulharech na Břeclavsku vyhlásili stav nebezpečí, sesuv ohrožuje několik domů

V Bulharech na Břeclavsku platí stav nebezpečí. Víkendové prudké deště tam narušily břeh řeky Dyje a sesuv hlíny bezprostředně ohrožuje dva rodinné domy. Právě z nich ve čtvrtek evakuují až devět lidí. Stav nebezpečí bude platit celý měsíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesuv půdy v Dolních Věstonicích

Sesuv půdy v Dolních Věstonicích | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

„Byť se opatření nyní týkají jen dvou nemovitostí, ostatní budou velmi důkladně a kontinuálně monitorovány a pokud by ohrožovaly další nemovitosti, bude přistoupeno ke stejným opatřením, jako u těchto dvou nemovitostí,“ potvrdil starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý z ČSSD.

„Teď jak byly ty deště, tak nám praskl i sklep, a ten to držel,“ ukazuje paní Marie na svůj dům. Pod okny teče řeka Dyje a na jejím břehu se objevila několikasetmetrová trhlina. Hrana svahu je na nejohroženějších místech jen pár metrů ode zdí domů.

Podle nezávislého starosty Jiřího Osičky se evakuace bude zatím týkat asi devíti lidí, kteří se nastěhují do zdejších penzionů. Obec je už čtvrtá v regionu, kde po víkendových deštích platí stav nebezpečí kvůli sesuvům půdy. Sesuté svahy ohrožují lidi a majetek také v nedalekých Dolních Věstonicích, Pavlově a Strachotíně.

V Dolních Věstonicích policisté objevili po deštích další několikasetmetrovou trhlinu v půdě. Místo se nenachází v obci, takže žádné domy neohrožuje. Hasiči tam nasadili speciální techniku ke sledování.


Zvětšit mapu

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme