V Čechách i na Slovensku hledá unesené děti. Bloodhound Cassino je jedním z nejlepších stopařů

Nezvládá ani základní povely jako sedni nebo lehni. Přesto je to jeden z nejlepších hledačů ztracených dětí v Čechách i na Slovensku. Cassino je pes bloodhound. Jeho pán o něm tvrdí, že je to psí autista – neumí totiž opravdu nic jiného než hledat, za to mu to jde ale skvěle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pes (ilustrační foto)

Pes (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Profimedia

„Potřebuji jakýkoliv předmět, jaký jste měla v ruce, prstýnek nebo náušnici,“ říká pán Cassina Lubomír Satora. Cassino bude cvičně hledat osobu, která v parku nechala čepici.

Než se stačí vybraná osoba schovat, Satora nasazuje psovi červený postroj s nápisem rescue, tedy v českém překladu záchrana. Zapotřebí je také dlouhé kožené vodítko a rukavice, na kterých jde vidět, že už jsou za dobu používání propálené.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Čechách i na Slovensku Casino hledá unesené děti a ztracené lidi - je jedním z nejlepších stopařů. Přesto o něm jeho majitel mluví jako o psím autistovi

Cassinovi je šest let a ve výcviku je podle Satory od čtyř měsíců. „Je to pes, který už je asi od 14. století šlechtěn kvůli tomu, že jeho čichové schopnosti jsou fantastické. Na ten jeho smutný pohled nemůžete dát, protože to jsou mimikry. Já tvrdím, že je to psí autista a díky tomu dokáže s lidmi i manipulovat,“ popisuje Satora.

Pes po přičichnutí k předmětu, který vybraná osoba na místě nechala, nejprve zmapuje terén, protože pachů může být na místě víc. S hlavou dolů se vydává za stopou, aniž by si všímal toho, co se kolem něj děje a za chvíli úspěšně dorazí k majitelce čepice.

Ztracené lidi hledá Cassino poslední tři roky. Za tu dobu pomáhal už více než 40krát.

Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme