Mši za faráře Toufara, umučeného komunisty, přihlížely v Číhošti stovky lidí

Kardinál Dominik Duka sloužil v číhošťském kostele Nanebevzetí Panny Marie mši za katolického faráře Josefa Toufara, kterého umučili komunisté. Od Toufarovy smrti uplyne ve středu 65 let. Do Číhoště dorazilo přes 500 přihlížejících. Mnozí z nich zároveň položili květiny k farářovu pomníku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinál Dominik Duka slouží v Číhošti mši za Josefa Toufara, připravena je i výstava o farářově tragickém osudu

Kardinál Dominik Duka slouží v Číhošti mši za Josefa Toufara, připravena je i výstava o farářově tragickém osudu | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

Lavice malého kostela byly plně obsazené už po desáté hodině. Lidé do posledního místa zaplnili také místa ve vyhřívané farní stodole a zbylí zůstali stát na farní zahradě.

Řadu z nich zklamalo, že mohli mši poslouchat pouze z reproduktoru zavěšeného na zdi kostela. Na promítací plátno totiž nebylo přes shromážděné davy pořádně vidět.

Po skončení mše promluvil duchovní a historik Tomáš Petráček nebo publicista a autor knihy o Josefu Toufarovi Miloš Doležal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Číhoště dorazilo na mši za faráře Josefa Toufara přes 500 lidí. Kázání vedl kardinál Dominik Duka. Natáčela Hana Mikulincová

Zájemci se mohli zastavit také na faře, kde byla v prvním patře zřízena výstava věnovaná tragickému životnímu osudu číhošťského faráře. K vidění je postel, kde Toufar spával, i roucho, které oblékl v den takzvaného číhošťského zázraku, nebo dopisy Toufarovy neteře.

Během Toufarovy bohoslužby v prosinci roku 1949 se podle několika svědků údajně několikrát pohnul asi půl metru vysoký kříž na hlavním oltáři kostela. Ten se pak stal poutním místem.

Faráře následně zatkla StB a obvinila ho, že takzvaný číhošťský zázrak zinscenoval. Přiznání se z něj snažili vytlouct. 25. února 1950 Toufar v pražské nemocnici podlehl zraněním.

Kardinál Dominik Duka slouží v Číhošti mši za Josefa Toufara, připravena je i výstava o farářově tragickém osudu | Foto: Hana Mikulincová

Pochován byl v hromadném hrobě v pražských Ďáblicích, jeho ostatky by se ale měly vrátit zpět do Číhoště. Toufarovi příbuzní a královéhradecké biskupství jednají o tom, kde přesně by měly spočinout. Momentálně je zkoumají antropologové. Důstojný pohřeb ostatků pátera už má své datum - stane se tak při poutní mši dva dny před jeho narozeninami, tedy 12. července.

Církev také usiluje o Toufarovo blahořečení. „Po dlouhých letech bychom tady měli vlastně i mučedníka, který je spojen s komunistickou diktaturou, a to si myslím, že je velmi klíčové z toho hlediska, aby národ nezapomínal na to, že komunistický režim neznamenal jenom sociální výhody, ale také velmi brutální represe,“ upozorňuje Jaroslav Šebek z Historického ústavu AV ČR.

Kardinál Dominik Duka slouží v Číhošti mši za Josefa Toufara, připravena je i výstava o farářově tragickém osudu | Foto: Hana Mikulincová

Zvětšit mapu

Hana Mikulincová, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme