V číhošťském kostele si poutníci připomínají umučeného pátera Toufara

Stovky poutníků z různých koutů republiky i ze zahraničí se sešly v Číhošti na Havlíčkobrodsku, kde budou v neděli pohřbeny ostatky Josefa Toufara. Kněz byl v roce 1950 obviněn Státní bezpečností ze zinscenování takzvaného číhošťského zázraku a po krutém mučení zemřel. Na celý víkend je v obci připraven duchovně-kulturní program nazvaný Návrat pátera Josefa Toufara do Číhoště.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Číhošti si připomínají památku umučeného pátera Toufara

V Číhošti si připomínají památku umučeného pátera Toufara | Foto: Daniel Zach

Dvoudenní slavnosti byly zahájeny polední bohoslužbou. Večer se budou promítat dokumentární filmy i propagandistický snímek z roku 1950, podle nějž byl Toufar podvodník. Připraveny jsou také divadelní a výtvarná dílna pro děti, předčítání Toufarových textů nebo koncerty.

„Josef Toufar nebyl jen knězem, ale také člověkem kultury a umění. On sám byl vynikající tanečník, zpěvák, hudebník – hrál na kontrabas a na trumpetu. Pořádal divadelní akce a setkání,“ říká Miloš Doležal, autor několika knih o číhošťském zázraku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostatky kněze Josefa Toufara se z ďáblického hřbitova vrací do Číhoště. Mluvil o tom Miloš Doležal, autor několika knih o číhošťském zázraku

Během nedělního dopoledne budou ostatky umučeného kněze, které do Číhoště dorazily už v pátek, vystaveny v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Od 15 hodin bude na prostranství před kostelem sloužit královéhradecký biskup Jan Vokál slavnostní bohoslužbu. Promluvy se ujme kardinál Dominik Duka.

Schrána s ostatky pak bude uložena do hrobu. „Vedle kazatelny, kde Josef Toufar kázával. Nachází se v podlaze chrámu a navrhl jej architekt Norbert Schmidt jako takový prostý, neokázalý hrob, který odpovídá duchu Josefa Toufara,“ přibližuje Doležal.

Číhošťský zázrak: Při mši, kterou Josef Toufar sloužil v prosinci 1949, se podle svědků opakovaně pohnul dřevěný kříž na hlavním oltáři. Státní bezpečnost chtěla kněze donutit k přiznání, že s půlmetrovým křížem hýbal on sám. Na následky bití Toufar 25. února 1950 ve vězení zemřel. Církev už připravuje proces Toufarova blahořečení, který zřejmě potrvá několik let.

Dodává, že náhrobní desku zdobí Toufarův citát – „Žijme tak, jako bychom již dnes zemřít měli. Žijme pečlivě jako moudří a vykupujme si časem vezdejším život věčný.“

Toufarovy ostatky ležely desítky let pod falešným jménem v hromadném hrobě na hřbitově v pražských Ďáblicích. Odborníci je loni vyzvedli a řadou výzkumů potvrdili, že skutečně patří číhošťskému knězi.

„To místo se nám v loňském roce podařilo objevit jen proto, že příslušníci Státní bezpečnosti si hned v únoru 1950 udělali takový podrobný plánek. A v roce 1968 byla ještě ofotografována stránka hřbitovní polohové knihy,“ vysvětluje Doležal.

„Po dlouholetém bádání se mi podařilo jasně dokázat, že s křížkem nehýbal ani Josef Toufar, ani nikdo z jeho spolupracovníků. A ani to nebyla provokace Stání bezpečnosti. Možná že bych tu interpretaci pohybu křížku nechal na každém člověku individuálně podle jeho náhledu na svět,“ uzavírá Doležal.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti | Foto: Tomáš Vodňanský

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme