V číhošťském kostele zazní opět Toufarova slova. Předpremiéru zde bude mít dokument o zázraku

Dokument „Jako bychom dnes zemřít měli“ bude mít v pátek večer předpremiéru v číhošťském kostele. Jeho součástí jsou také záběry, které několik hodin před smrtí kněze Josefa Toufara natočila StB.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník na fasádě bývalého Borůvkova sanatoria v pražské Legerově ulici, kde zemřel farář Josef Toufar.

Památník na fasádě bývalého Borůvkova sanatoria v pražské Legerově ulici, kde zemřel farář Josef Toufar. | Foto: Marián Vojtek

Dokument „Jako bychom dnes zemřít měli“ o dění po takzvaném číhošťském zázraku kombinuje výpovědi pamětníků, hrané pasáže natočené podle archivních dokumentů a původní záběry z 50. let.

Na nich je kněz Josef Toufar jen několik hodin před smrtí. Je vidět, že ho příslušníci Státní bezpečnosti mučili. Kněz se na nich snaží mluvit, ale nahrávka byla pořízena bez zvuku. Přesto se tvůrcům filmu podařilo za pomoci odborníků na odezírání odhalit některá z Toufarových posledních slov.

Badatel našel unikátní záznam týraného Josefa Toufara. V číhošťském kostele ho natáčela StB

Číst článek

„Oni tam některá slova rozluštili. Samozřejmě je vidět, že mluví těžce, že má rozbitá ústa, možná nemá některé zuby. Ale některá slova rozluštili a tam se objeví pár slov. Dost možná jeho posledních slov,“ řekl scénárista Miloš Doležal.

Předpremiéra v čihošťském kostele začíná v 18 hodin. V České televizi se snímek objeví příští úterý.

Kněz Josef Toufar byl v roce 1950 Státní bezpečností obviněn ze zinscenování takzvaného čihošťského zázraku. Po zatčení byl kněz ve vězení mučen. 25. února 1950 podlehl zraněním, kterému způsobil vyšetřovatel.

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme