V dětských domovech na Vysočině prudce stoupá počet dětí ze zadlužených rodin

Na Vysočině přibývá dětí, které se dostávají do krizových center kvůli finančním potížím jejich rodičů. O pobyt v takzvaném Klokánku přitom v poslední době žádají nejen rodiče, ale také samotné děti. Za poslední rok se v některých zařízeních na Vysočině zvýšil počet takových dětí až osminásobně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětský domov Vizovice

Dětský domov Vizovice | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

„My jsme tady asi půl roku. Líbí se nám tady, v azylovém domě jsme se nudili,“ přiznávají osmiletý Rosťa a jedenáctiletý Ivan, kteří jsou společně se svými dvěma mladšími sourozenci v dětském domově v Telči.

Jeho ředitel Milan Opravil potvrzuje, že počet dětí v dětských domovech se v poslední době zvyšuje. „Na Vysočině je pět těchto zařízení a nárůst počtu dětí v nich je markantní.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Vysočině přibývá dětí, které se dostávají do krizových center kvůli finančním potížím rodičů. Podrobnosti zjišťovala Olga Štrejbarová

Krizová zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc fungují v Česku několik let. Ačkoliv vznikla hlavně pro děti týrané a náhlé sirotky, dnes se plní zejména kvůli tomu, že jejich rodiče nezvládli svoje dluhy a ocitli se v hmotné nouzi.

Chudoba a absence bydlení ze zákona není důvodem k nařízení ústavní výchovy a tak rodiče řeší situaci ve spolupráci se sociálním odborem tak, že dítě na čas „odloží“.

„Když rodič požádá, dítě může být v zařízení tři měsíce. Mezitím si upraví poměry a dítě zase převezme zpět do své péče,“ popisuje sociální pracovnice Ivana Matoušková. Ne vždy se to ale rodinám podaří.

Podle ředitele telčského dětského domova Milana Opravila ve většině případů děti z krizového centra přecházejí do dětského domova.

„Máme tady chlapce, jehož otec byl nesolventní a vypsal na sebe osobní bankrot, pro toho kluka nebylo zabezpečeno bydlení. V domě bez elektřiny a bez vody se těžko žije,“ popisuje případ chlapce, který žije už několik let v dětském domově a je nyní v druhém ročníku učiliště.

Sociální pracovnice Ivana Matoušková doplňuje, že o pobyt v dětském domově v poslední době žádají dokonce i samotné děti. „Asi 10letá dívka řekla, že už toho má v azylových ubytovnách dost, že chce jít do dětského domova, chce mít jednu školu, jedny kamarády,“ popisuje.

„Roste nám tady generace dětí, které nikdy neměly domov, od narození byly vlastně v azylových ubytovnách,“ dodává.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme