V dole Darkov protestovali horníci. Přejí si OKD v insolvenci

V podzemí Dolu Darkov na Karvinsku ráno protestovalo 46 horníků kvůli špatné situaci v OKD. 26 jich nevyfáralo po noční směně, k nim se přidalo 20 havířů z ranní směny. Provozní ředitel OKD Pavel Hadrava za horníky sfáral a zodpověděl jim jejich otázky, které souvisejí se špatnou hospodářskou situací společnosti. Horníci poté svou akci, kterou neorganizovaly odbory, ukončili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

"Chtěli odpovědi na své otázky, co bude s OKD, zda mají šanci získat výplaty, co bude dál. Považujeme to za pracovní briefing. Vyžádali si odpovědi provozního ředitele," řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Akci neorganizovaly odbory, nešlo o stávku, provoz dolu nebyl narušen. Podle jednoho z horníků, který ráno zůstal v dole, akce nebyla ani předem připravovaná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náladu mezi horníky OKD přiblížil předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík

Horníci podle odborového předáka Jaromíra Pytlíka chtějí, aby firma šla do insolvence.

"Co mě velice překvapilo, horníci zcela jasně řekli, že chtějí do insolvence. Chtějí se odříznout od těch, co nás vysávají, to znamená NWR a AHG. Říkali, že chtějí být samotné OKD bez těch vyžírek," uvedl Pytlík, který za horníky sfáral do podzemí.

Podobné akce jako ta dnešní podle něj hrozí i dál. Jedinou prevencí protestů jsou podle něj jistoty pro havíře.

„Ta obava je dlouhodobá – o zaměstnání, o mzdy. Bojí se samozřejmě o své rodiny a samozřejmě i sociální zabezpečení, které není pořád dořešeno. Myslím tím i důchody horníků, které se budou zítra projednávat ve třetím čtení v parlamentu, a také nařízení vlády pro případ těch, kteří budou propuštěni,“ přiblížil předák hornických odborů ve vysílání Českého rozhlasu.

O případné insolvenci společnosti, které dochází hotovost, dnes na Dole Darkov rozhoduje představenstvo OKD.

Vedení OKD bude jednat o vyhlášení insolvence

Číst článek

Vlastník OKD, skupina Ad Hoc Group, nabízela zadluženou společnost státu, za akcie chtěla více než tři miliardy korun. Vláda ale postup Ad Hoc Group označila za vydírání a odmítá OKD za takových podmínek odkoupit.

V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 pracovníků dodavatelských firem a 200 agenturních zaměstnanců.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) dnes napsal na twitteru, že horníci OKD se nesmí stát rukojmími firmy, které hrozí insolvence. "Tato firma má povinnost zaplatit dubnovou výplatu, pokud skončí," napsal ministr.

ČTK, Martin Knitl, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme