V Dolních Věstonicích hrozí další sesuv půdy, silnice do Pavlova bude měsíce neprůjezdná

V Dolních Věstonicích na Břeclavsku hrozí další sesuv půdy. Už včera se tam kvůli velké vodě hlína sesunula na karavany v kempu. Pod silnicí ve svahu na okraji obce se objevila trhlina. Na místo proto míří speciální jednotka hasičů z Hlučína. Svými stroji budou svah sanovat tak, aby se neutrhla celá vozovka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesuv půdy v Dolních Věstonicích

Sesuv půdy v Dolních Věstonicích | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

„Myslíme si, že ten kousek pod silnicí se utrhne. Způsobily to velké srážkové úhrny a dál tomu napomohlo i zatížení projíždějícími náklaďáky,“ říká Roman Novotný z České geologické služby. Na místo proto vyjela speciální jednotka hasičů z Hlučína se speciálními stroji.

„Tato jednotka tady provede základní terénní úpravy a zabezpečovací práce. Po tu dobu zde bude omezený průjezd, který bude řešit jak hasičský záchranný sbor, tak především policie,“ říká jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci po sesuvech půdy na Břeclavsku sleduje redaktorka Vlasta Gajdošíková

Silnice na Pavlov poškozená včerejším sesuvem bude zavřená asi půl roku. Částečně ji nahradí obslužná komunikace v polích.

„Týká se to třeba soukromých vinohradníků a vinařů. Za účelem obdělávání pozemků, případné místní dopravy,“ dodává nezávislý starosta Jaromír Sasínek a požádá kraj o dotaci na její zpevnění.

Sesuv půdy v Dolních Věstonicích | Foto: Vlasta Gajdošíková

Jde o rušnou komunikaci, po které jezdí také autobusy. Silničáři dnes vyznačili objízdnou trasu, která je téměř 11 kilometrů dlouhá a vede přes Horní Věstonice a Mikulov, odkud se řidiči dostanou do Břeclavi přes Valtice.

Evakuace ve Strachotíně

Hasiči začali evakuovat obyvatele necelé desítky rodinných domů ve Strachotíně na Břeclavsku. Po vytrvalých deštích tam také hrozí sesuvy půdy. Strachotín leží na břehu Novomlýnských nádrží naproti Dolním Věstonicím.

Kvůli sesuvům půdy na Břeclavsku vyhlásil hejtman Hašek stav nebezpečí

Číst článek

Sesuv půdy v Dolních Věstonicích | Foto: Vlasta Gajdošíková

Silnice se tu uzavře na několik měsíců

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme