Na Klatovsku se srazily vlaky. Výhybkář zřejmě špatně přehodil kolej

V Horažďovicích na Klatovsku vykolejily dva vagony rychlíku a narazily do stojícího vlaku. Zranilo se na 50 lidí, 15 cestujících záchranáři převezli do nemocnice. Vlaky mezi Nepomukem a Strakonicemi nahradily autobusy. Nehodu způsobila zřejmě špatně přehozená výhybka. Vyplývá to z dosavadního šetření Drážní inspekce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nehoda vlaků u stanice Horažďovice-předměstí

Nehoda vlaků u stanice Horažďovice-předměstí | Foto: Drážní inspekce

Sedm lidí se při nehodě zranilo středně těžce, dalších víc než 40 má lehká zranění.

K nehodě došlo ve 13.17 hodin ve stanici Horažďovice-předměstí, kdy dva poslední vagony rychlíku z Brna do Plzně při odjezdu vykolejily.

„Ty narazily do vagonu rychlíku, který stál na nádraží a jel opačným směrem, tedy z Plzně do Českých Budějovic,“ uvedla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Drážní inspektoři, kteří nehodu vyšetřují, zatím usuzují, že srážku nejspíš zavinila špatně přehozená výhybka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Klatovsku se střetly dva rychlíky. Mluvil o tom Jan Kučera, náměstek generálního inspektora Drážní inspekce

„S největší pravděpodobností došlo k chybě člověka, který obsluhoval výhybku. Přehodil ji přímo pod vlakem, který jel od Brna na Plzeň,“ doplnil pravděpodobnou příčinu nehody náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera.

Zabezpečovací zařízení, které by tomu mohlo zabránit, bylo kvůli opravám na železnici vypnuté. „Pokud by bylo plně funkční, tak by se to dalo vyloučit. Technika by nedovolila udělat člověku chybu,“ doplnil Kučera.

Provoz na části trati mezi Plzní a Českými Budějovicemi bude kvůli vyprošťovacím pracím přerušený zřejmě až do zítřejšího poledne.

Lidé mohou České dráhy žádat o náhradu za zdravotní újmu nebo věcnou škodu. Cestujícím i jejich příbuzným je současně k dispozici telefonní linka 800 101 001, na které mohou požádat o informace a rady nebo i o psychologickou pomoc.

ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme