V Hradci Králové vyhrálo komunální volby sdružení HDK, v Trutnově uspěla ODS

Volby v Hradci Králové vyhrálo s 25 procenty hlasů místní seskupení Hradecký demokratický klub (HDK), vedené dosavadním primátorem Zdeňkem Finkem. Druhé skončilo ANO 2011 se 14 procenty hlasů. Také v dalších velkých městech Královéhradeckého kraje uspěli dosavadní starostové. Třeba v Trutnově vyhrála ODS vedená Ivanem Adamcem a v Náchodě se 43 procenty hlasů triumfovala sociální demokracie, u níž byl na prvním místě kandidátky dosavadní starosta Jan Birke.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2014

Volby 2014 | Foto: Filip Jandourek

V Hradci Králové vyhrál Hradecký demokratický klub s 25 procenty hlasů, druhé skončilo ANO 2011 se 14 procenty hlasů a třetí byla ČSSD s 12 procenty.

Lídr vítězného uskupení a současný primátor Zdeněk Fink, by chtěl sestavit koalici do začátku listopadu. „Budeme jednat s každým, kdo se chce podílet na normální správě města,“ nastínil Fink.

Jednu spolupráci však přece jen zapověděl, když poznamenal, že se musí jednat o demokratické strany. „Pro nás bohužel pořád není KSČM demokratickou stranou,“ dodal Fink.

V Rychnově nad Kněžnou vyhrálo komunální volby hnutí Nezávislí za Rychnov. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít šest mandátů, o zbytek se podělí osm politických uskupení.

„Ta minimální většina je jedenáct, takže počítám, že teď budeme jednat v příštím týdnu se všemi potenciálními koaličními partnery,“ uvedl lídr hnutí a současný starosta Jan Skořepa.

O tři senátorská křesla bude v Královéhradeckém kraji usilovat pět stran

Číst článek

V Náchodě vyhrála s velikou převahou ČSSD. V 27 členném zastupitelstvu získala 13 křesel. S výrazným odstupem skončili na druhém místě Patrioti města Náchod, na třetím pak KDU-ČSL.

Lídr kandidátky ČSSD a současný starosta města Jan Birke chce právě s těmito subjekty uzavřít koalici. Vyjednávání by podle něj měla být rychlá, k uzavření smlouvy tak může dojít už dnes odpoledne.

„Měla by být udělaná dohoda a mělo by být stanoveno vedení města. I přesto, že s tím počtem mandátu bych zásadně nemusel, tak se chci rozkročit, protože před námi jsou velmi silná a komplikovaná témata. To znamená, že chci mít silnou radnici se silným mandátem,“ uvedl Birke.

Vítězem komunálních voleb v Trutnově je ODS. V třiatřicetičlenném zastupitelstvu získala 10 křesel. Na druhém místě se umístilo hnutí ANO s pěti mandáty, a o jeden post méně získala ČSSD. Do zastupitelstva se celkem dostalo osm politických subjektů.

Lídr vítězné ODS a současný starosta Ivan Adamec už začal vyjednávat o případné koalici na radnici. „Teď je prostor pro reakce na volby – jestli to bylo dobře, někdo může napadnout ty volby. jak nám to lhůta dovolí, tak v zastupitelstvu proběhne to úvodní zasedání a rozhodně tam nějaká koalice vznikne,“ řekl Adamec.

V Jičíně vyhrálo komunální volby s těsným náskokem hnutí ANO. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu získalo tři křesla. Stejný počet však vybojovali i Patrioti pro Jičín, Sdružení pro Jičín a Jičínský demokratický klub. Celkem se do zastupitelstva dostalo devět politických subjektů.

I když jednání o koalici vypadají jako složitá, lídr vítězného hnutí ANO Miroslav Kodydek by dohodu o spolupráci rád uzavřel už v příštím týdnu. Zatím prý jednali s patrioty, Volbou pro město či ČSSD.

„Na druhou stranu jsme si nevytvořili žádného nepřítele, takže tady nemáme žádné žabomyší války, takže hledáme i další partnery, se kterými bychom byli schopni tu koalici udělat,“ poznamenal Kodydek.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Hradec Králové | Foto: Český rozhlas

Jiří Fremuth, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme