V Hřensku rapidně přibylo voličů. Kupují si hlasy, říká starosta

O třetinu se tento týden zvýšil počet voličů v Hřensku v severních Čechách. K trvalému pobytu se přihlásili na poslední chvíli lidé z chudých poměrů většinou nezaměstnaní z Děčína závislí na sociálních dávkách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2010

Volby 2010 | Foto: Český rozhlas

Do obce je přiváželi muži, kteří vyřizovali formality.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu v Hřensku sleduje reportér Ľubomír Smatana. Mluvil o ní v poledních Ozvěnách dne.

„Jednoznačně se sem přihlašují jen kvůli volbám, aby volili strany, které jim všechno hradí. Začínám mít dojem, že občané Hřenska nebudou rozhodovat o zastupitelstvu. O něm rozhodnou spíš tito narychlo přihlášení občané,“ zlobil se starosta Hřenska Josef Černý. Podle něj jde o kupování hlasů, proti kterému jsou úřady i policie bezmocná.

Přihlašování k trvalému pobytu několik dnů před volbami neodporuje žádnému zákonu. „Podle současné legislativy s tím není možné nic dělat,“ poznamenal politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Stanislav Balík.

Ještě prvního října bylo ve voličském seznamu obce zaregistrováno 161 lidí. Teď tam figuruje 227 voličů. V krátké době se k trvalému pobytu v obci přihlásilo 66 lidí. V případě Hřenska jde zřejmě o volební trik s cílem ovlivnit hlasování o novém zastupitelstvu. Myslí si to lídři dvou volebních kandidátek. Nemají prý tušení, kdo za přílivem nových voličů stojí.

Privatizace soutěsek

„Všichni lídři kandidátů se mezi sebou obviňují, že ten druhý přivedl do Hřenska nové obyvatele. Starosta Josef Černý ze strany Za trvalou prosperitu naší obce a soutěsek si stěžuje, že s tím neudělá vůbec nic. Oproti tomu jeho konkurent, lídr kandidátky za ODS Milan Franc tvrdí, že hlasy koupil právě starosta,“ podotýká reportér Českého rozhlasu Ľubomír Smatana, který kauzu sleduje.

Hraje se velmi pravděpodobně o proslulé soutěsky pod Pravčickou bránou a jejich privatizaci. Smatana připomněl, že město mělo neblahé zkušenosti s prodejem majetku už v minulosti. Například v devadesátých letech obec prý omylem soutěsky prodala i s lesy. Nakonec je ale získala zpátky.

Teď se ale zdá, že nikdo soutěsky privatizovat nechce. „Všichni říkají, že ne, a zřejmě musejí, protože to by voliči nepřipustili. Je tam také příklad Pravčické brány, která patří občanovi Ruské federace. Lidé tam platí vstupné a majitel tím získá ročně asi deset milionů. Takže lidé vědí, jak to může dopadnout, když se něco rychle zprivatizuje,“ poznamenal Smatana.

K hromadnému přihlášení několika desítek lidí v obci Hřensko k trvalému pobytu došlo již při komunálních volbách v roce 2002.

Desítky nových obyvatel letos před volbami přibyly také do obcí Moldava na Teplicku, Staňkovice na Litoměřicku a Horní Jiřetín na Mostecku.

Josef Suk, Ľubomír Smatana, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme