V Jeseníkách vyhlásili třetí stupeň lavinového nebezpečí

Horská služba v Jeseníkách dnes vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Hrozbu pádu lavin zvýšil čerstvý sníh, který o víkendu napadl na ledovou vrstvu. Třetí stupeň znamená značné nebezpečí, v horách však hrozí pouze v lavinových katastrech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Jeseníkách napadlo čtvrt metru sněhu, platí tam třetí stupeň lavinového nebezpečí /ilustrační foto/

V Jeseníkách napadlo čtvrt metru sněhu, platí tam třetí stupeň lavinového nebezpečí /ilustrační foto/ | Foto: Jiřina Šmídová

„Jeseníky mají vyhlášený třetí lavinový stupeň pro Velký kotel a Červenou horu. Ostatní místa mají druhý lavinový stupeň,“ říká Jiří Hejtmánek z Horské služby Jeseníky.

V horách sice o víkendu připadlo jen 10 centimetrů sněhu, vlivem silného větru jsou ale nové vrstvy velmi nestabilní.

„Hlavní lavinový svah ve Velkém kotli je otočený na východ. Je tam zhruba 1,5 metru sněhu, stará pokrývka je metrová, a právě na ní leží deska převátého zlomkového sněhu. Tam je možnost, že by si lyžař mohl odříznout menší lavinu,“ varuje Hejtmánek.

Opatrní by v horách podle něj měli být především vyznavači freestylového lyžování a snowboardisté nebo skialpinisté, kteří se pohybují ve volném terénu.

Blanka Mazalová, Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme